Доступність посилання

ТОП новини

День в історії 16 березня


Віктор Недоступ Київ, 16 березня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – 16 березня нацистська Німеччина почала мілітаризуватись, у В’єтнамській провінції Сонгмі стався один з найжахливіших військових злочинів століття, в США остаточно заборонили рабство, а в Аргентині знайшли жахаючі артефакти давнини.

16 березня 1190 року в англійському місті Йорку хрестоносці вчинили єврейський погром. Вціліле єврейське населення сховалося у Башті Кліффорд, сподіваючись на порятунок. Хрестоносці спалили їх живцем.

1521 – Португальський мореплавець Фердинанд Магеллан під час своєї кругосвітньої подорожі досягає берегів Філіппін. Через півтора місяця він загине у сутичці з місцевими жителями. 1935 – Порушуючи положення Версальського договору, уряд Німеччини приймає закон про загальну військову повинність.

1968 – У в''єтнамській провінції Сонгмі американські військові під командуванням лейтенанта Вільяма Келлі вбивають і спалюють 504 мешканці селища Май Лай. Зупинити бійню вдається Х''югу Томпсону, пілоту американського гелікоптера, котрий посадив машину між ще вцілілими селянами та їх переслідувачами і наказав своєму екіпажу відкрити вогонь по американцях, якщо в цьому виникне необхідність. У 1971 році Келлі звинуватять у тому, що він особисто вбив 22-х людей і засудять на довічне ув''язнення, а Х''юга Томпсона і його бортстрілка нагородять у 1998 році медаллю Солдата.

1978 – Терористи з "Червоних бригад" викрадають колишнього прем''єр-міністра Італії Альдо Моро, котрого пізніше вб’ють.

1990 – Президент Південно-Африканської республіки Ф. де Клерк оголошує, що всі лідери Африканського Національного Конгресу, котрі проживають в еміграції, можуть повернутись на батьківщину.

1996 – У Німеччині вперше громадянам країни надають доступ до центральних архівів колишньої східнонімецької секретної служби Штазі.

А у 1999 група археологів знайшла на півночі Аргентини три замерзлих мумії дітей, котрі були принесені у ритуальну жертву близько 500 років перед тим.
XS
SM
MD
LG