Доступність посилання

ТОП новини

Віктор Ющенко розраховує на підтримку Данії у євроінтеграції України. Підсумки офіційного візиту.


Богдана Костюк Київ, 16 березня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Україна і Данія – європейські партнери і «друзі навіки». Принаймні, такий висновок роблять данські журналісти і політологи по завершенні нинішнього візиту Президента Віктора Ющенка до Данії.

Віктор Ющенко виступає перед членами Датського товариства зовнішньої політики у Фолькетінгу.
Віктор Ющенко озвучив у Копенгагені «бізнес – план» України для набуття членства в Євросоюзі. План розрахований на 10 років і передбачає проведення у державі необхідних політичних, правових, соціально-економічних реформ. Без цього, на думку українського Президента, неможливо перетворити Україну на успішне європейське суспільство.

Перебування України в європейській спільноті залежить від неї самої

А спікер парламенту Данії Крістіан Майдал вважає, що українські євроамбіції мають бути підкріплені реальними справами: «Україна з політичного, економічного і так званого «безпекового» погляду є важливою державою Європейського континенту, вона цікавиться вступом до ЄС. Але її перебування в європейській спільноті залежить від неї самої».

Данія може сприяти новій посиленій угоді між Україною та Євросоюзом. У цьому Віктор Ющенко намагався переконати і парламентарів, і урядовців, і бізнесменів і Королеву Маргрете Другу.

Віктор Ющенко: «Ця угода аналогічна тій, яку підписували, наприклад, Естонія, Латвія, Польща, Болгарія, Румунія. Ми ведемо мову (з ЄС) про політичну асоціацію. І цінності Європейського Союзу – це ті цінності, які у значній мірі були сформовані нашою історією».

Перспектива співпраці в енергетичній сфері

На зустрічі з представниками данської компанії Westas Wind Systems– виробником устаткування для вітрової енергетики, Президент Ющенко запропонував поглибити співпрацю між двома країнами в енергетичній галузі.

В інтерв‘ю Данській національній телекомпанії він нагадав про важливість геополітичного розташування України для енергетичної безпеки Європи: «Глобальна відповідь по українських можливостях – це інтегрувати український ресурс у те, що ми називаємо європейським енергетичним ринком. Які перспективи використання української енергетичної системи? Я б це сформулював коротко: інтегрування до колективних методів організації енергетичного ринку».

Львів і Орхус підписали партнерську угоду

Окремою сторінкою «данського щоденника» українського Президента стали переговори з представниками ділових кіл Данії. Про перший конкретний результат розповів мер Львова Андрій Садовий. Він підписав партнерську угоду між містом Лева і данським Орхусом: «Це є констатація факту. Данські підприємства працюють у Львові, є співпраця наукових інституцій. Тому треба перестати говорити, треба іти і щось робити, що ми і робимо!».

У перебігу президентського візиту підписані українсько-данські угоди про співробітництво в енергетиці, у сільському господарстві і харчовій промисловості, про реадмісію і спрощений порядок оформлення віз, а також договори між торговельно-промисловими палатами та інноваційними агентствами України і Данії.
XS
SM
MD
LG