Доступність посилання

ТОП новини

Найдорожчі офіси Східної Європи – у Києві.


Сергій Собуцький Київ, 16 березня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Висококласні офіси в Києві значно дорожчі за східноєвропейські, зазначають оглядачі. Причина, насамперед, у великому дефіциті таких приміщень.

Минулого року ціни на офіси в Києві були у середньому на 40 відсотків вищими, ніж в інших столицях Східної та Центральної Європи, констатують фахівці ринку нерухомості. Водночас експерти відзначають значне перевищення попиту над пропозицією висококласних офісних приміщень. Наприклад, новий бізнес-центр «Парус» у центрі столиці був викуплений орендарями задовго до офіційного відкриття. І це попри високі орендні ставки – від 50 доларів за квадратний метр на місяць. Така ж цінова ситуація, за словами спостерігачів, загалом по Києву.

Потенційні орендарі готові сьогодні викупити до 400 тисяч квадратних метрів найліпше обладнаних офісних приміщень, втім через їхню відсутність змушені орендувати напівпристосовані приміщення у житлових будинках.

І в цьому винен колишній СРСР — не було офісів

За словами експерта Міжнародного центру перспективних досліджень Олександра Жолудя, держава просто не в змозі створити достатню офісну інфраструктуру в короткий термін, оскільки для України це доволі нова справа: “За часів ще СРСР, коли основний житловий фонд був побудований, з одного боку були якісь установи, з іншого боку приміщення житлові. А офісних приміщень в теперішньому сенсі, як вони мають виглядати, майже не було”.

Тим часом інвестори і західні, й українські не поспішають вкладати гроші у будівництво бізнес-центрів у столиці України. Їх відлякує всесильна українська бюрократія. Агент офісної нерухомості компанії DTZ Лілія Лісовик зазначає: «У нас зараз небагато проектів, які розвиваються. А якщо ми подивимось на наші регіони, там іде інтенсивне будівництво, тому що там спрощена система відчуження земельних ділянок і проходження через усі інстанції».

Ціни у Києві можуть наздогнати західноєвропейські?

Експерти прогнозують: якщо так ситуація розвиватиметься й далі, ціни на офісні приміщення у Києві наздоженуть західноєвропейські. У Лондоні, за оцінками фахівців,нині найдорожчий офісний ринок Європи. Оренда офісу там в середньому обходиться приблизно у 100 доларів за квадратний метр на місяць.

У Києві заплановане будівництво 100 нових бізнес-центрів загальною площею близько 2 мільйонів квадратних метрів. Але до насичення, за прогнозом експертів, ринок підійде не раніше 2015 року і лише за умови, що все заплановане збудують.

Матеріали до теми:

• Новий законопроект про податок на нерухомість громадян: закручування гайок чи європейська практика? • Найдорожчі міста Європи: Київ уже майже серед них. • Український ринок нерухомості: затишшя перед новим сплеском?
XS
SM
MD
LG