Доступність посилання

ТОП новини

Боснія і Герцеговина прагне подальшої євроінтеграції. А Євросоюз вимагає реформ.


Аннамарія Рамач Белград, 16 березня 2007 (RadioSvoboda.Ua) — Єврокомісар з питань розширення Європейського Союзу Олі Рен у п’ятницю перебував з візитом у Сараєві, де зустрівся з найвищими боснійськими урядовцями – членами Президії Боснії і Герцеговини, з Головою Ради міністрів Николою Шпірічем та міністром закордонних справ Свеном Алкалаєм.

На переговорах Олі Рена із боснійськими посадовцями йшлося про реформи, якими Брюссель обумовлює підписання Угоди про стабілізацію та асоціацію Боснії і Герцеговини з Євросоюзом. Мета візиту єврокомісара, передусім, – дати поштовх боснійським урядовцям у процесах євроінтеграції.

Спершу потрібно виконати умови Євросоюзу

Олі Рен заявив, що ЄС не має наміру підписувати з Боснією і Герцеговиною Угоду про стабілізацію та асоціацію доти, доки не будуть проведені ключові реформи у країні. «ЄС відкриє двері країнам південно-східної Європи лише тоді, коли кожна з них виконає умови, необхідні для приєднання», – заявив Рен після зустрічі з Президією Боснії і Герцеговини (до цього керівного органу країни входять представники трьох національностей: боснійців, сербів та хорватів).

«Технічні розмови щодо Угоди про стабілізацію та асоціацію завершені, і як тільки Боснія і Герцеговина буде здатна реалізувати умови, я запропоную підписати Угоду», – запевнив Олі Рен.

Він наголосив, що Боснія, перш ніж парафувати угоду, мусить провести, зокрема реформу поліції, офіційних ЗМІ, а також тісно співпрацювати з Гаазьким трибуналом.

Олі Рен: «Я заохотив членів боснійської президії щоб вони використали свій політичний вплив для того, щоб домовленість щодо реформування поліції та повного співробітництва з Гаазьким трибуналом можна було досягти без подальшого зволікання».

2006 рік не був успішним

У зверненні до депутатів Парламенту Боснії і Герцеговини Олі Рен зауважив, що 2006 рік був роком «незначного поступу у реалізації ключових реформ у Боснії». «Процес реформ перебував у застої. Необхідні реформи зазнали невдачі або дуже слабко прогресували. Політичний клімат змінився, а на першому плані з’явилася націоналістична риторика. Боснія не має ніякої користі від повернення до менталітету 90-их років», – зазначив єврокомісар.

Після парафування у четвер Угоди про стабілізацію та приєднання Чорногорії до Євросоюзу, Боснія і Герцеговина та Сербія залишаються тими країнами в регіоні, з якими ЄС не підписав такого документа. Обидві країни від часу парламентських виборів ще не сформували свого уряду, а це додатково ускладнює співпрацю.
XS
SM
MD
LG