Доступність посилання

ТОП новини

Гроші від «Криворіжсталі». Поки у Києві їх шукають, на Дніпропетровщини не знають, як витратити.


Юлія Рацибарська Дніпропетровщина, 16 березня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У Криворізькому районі на Дніпропетровщині досі не розпочинали використовувати свою частку коштів, отриманих від продажу «Криворіжсталі». Упродовж кількох місяців у районі не можуть дійти згоди, як розділити та куди спрямувати ці 33 мільйони гривень.


Упродовж кількох місяців 45 депутатів районної ради не могли дійти згоди, на що витратити кошти. Частина депутатів — від БЮТу, «Нашої України» та Cоцпартії, яких підтримує керівництво райдержадміністрації, — виступають за пропорційний розподіл між усіма 17-ма сільськими та двома селищними радами району.

Залатати дірки?

Депутатська ж більшість, де керує Партія регіонів, вважає, що кошти мусять спрямувати тільки на розв’язання нагальних проблем району — екологію та водо- й газозабезпечення. Вони пропонують грішми від «Криворіжсталі» «залатати» найбільші дірки — ліквідувати підтоплення села Радушного, налагодити водопостачання Золотоустівки, газифікувати низку сіл.

Підхід, ініційований більшістю, поклали в основу рішення, що ухвалили місяць тому на сесії. Однак розпочати використовувати кошти все ще не можуть. Голова райради Володимир Мельник сказав Радіо Свобода, що райдержадміністрація перелік об’єктів, на які мають спрямувати гроші, зі свого боку не затверджує.

Володимир Мельник: «Ми цей перелік затвердили, але на сьогодні, на 16 березня, районна державна адміністрація цей перелік не затверджує. Не подала по своїй виконавчій лінії для опрацювання, і тому кошти з березня минулого року досі не використовуються в нас у районі».

Грошове питання слід узгодити з усіма

У райдержадміністрації ж пояснюють, що нині узгоджують питання розподілу коштів із сільськими та селищними головами району. Головний фахівець сектору з питань внутрішньої політики Криворізької райдержадміністрації Надія Косак зазначила: «Підготовча робота йде з цього питання. Райдержадміністрація проводить роботу з сільськими та селищними головами, з бухгалтерами, з житлово-комунальними господарствами, вивчається питання, куди краще закласти ці гроші, щоб це було ефективніше. Пропозиції потім будуть ухвалювати рішенням районної ради».

Гроші від продажу «Криворіжсталі» Дніпропетровська область отримала тільки у грудні минулого року — до того, поки Кабмін розробляв методику використання, їх не перераховували. Майже 200 млн від приватизації комбінату пішли Кривому Рогові та п’ятьом прилеглим районам — Широківському, Апостолівському, Криворізькому, Софіївському та П’ятихатському, які вважаються зоною екологічного лиха.
XS
SM
MD
LG