Доступність посилання

ТОП новини

Мер Харкова, член Партії регіонів Михайло Добкін: останні події в місті відбувалися виключно і завдяки одній людині - голові облдержадміністрації.


Київ, 19 березня 2007 (RadioSvoboda.Ua) - У дні, коли до Харкова навідався лідер "Народної самооборони", екс-міністр внутрішніх справ Юрій Луценко, мер цього міста Михайло Добкін перебував в українській столиці. На запитання кореспондента Радіо Свобода, що ж відбулося там напередодні вихідних днів, мер, зокрема, сказав: "Як би не намагалися розхитати човен під час моєї відсутності в місті Харкові люди з середовища голови області Арсена Борисовича Авакова, тих провокацій, які планували в місті Харкові, тим не менше, не відбулося. Все відбулося так, як ми з самого початку пропонували".


Трішки фактів

Нагадаємо, що міська влада Харкова відмовила Юрію Луценку в проведенні мітингу "Народної самооборони", посилаючись на заборону міськради, яка ще раніше вирішила, що центральна площа міста Харкова, тобто площа Свободи, є закритою для акцій будь-яких політичних сил.

Міська влада звернулася до суду з приводу запланованого мітингу. Той виніс рішення, яким заборонив Юрію Луценку та його спільникам, народним депутатам Давиду Жванії і Миколі Катеринчуку, проводити мітинг. Більше того, рішенням суду була заборонена аудіо, відео та навіть газетна реклама цієї акції.

Секретар Харківської міської ради Генадій Кернес, який фактично виконував обов’язки міського голови за відсутності Михайла Добкіна, говорив про те, що задля проведення подібної акції Луценко та його товариші мають отримати спеціальний дозвіл міської влади.

Пізніше було рішення суду, і Кернес заявив про те, що будь-яка політична сила, не тільки “Народна самооборона”, не буде проводити мітинги на площі Свободи, тому що це суперечить рішенню міськради і рішенню суду.

"Ніякого порушення Конституції не було"

На думку мера М. Добкіна, керівництво міста "не порушувало жодної статті Конституції... Ще раніше було ухвалене рішення про заборону проводити на площі подібні акції, залишивши три загальнонаціональних свята: Новий рік, 9 Травня і День звільнення Харкова, який фактично співпадає з Днем Незалежності і проводиться в один і той же час... ".

А для проведення політичних акцій і мітингів, вважає пан Добкін, в Харкові є вдосталь місць. На погоджувальній комісії, зазначає мер Харкова, ми пропонували представникам пана Луценка провести мітинг і концерт з харків’янами на площі Соборності, яка завжди використовується націонал-патріотичними силами для своїх акцій. "Наші аргументи не переконали представників пана Луценка і нам довелося звернутися до суду... Так ось, ми могли тільки звернутися до суду з тим, аби суд, враховуючи наші аргументи, прийняв рішення про те, щоби на цій площі нічого не проводилося".

"У всьому винен голова обласної держадміністрації"

Мер М. Добкін у всьому, що трапилося останніми днями в Харкові, бачить руку однієї людини: "Все відбувалося виключно і завдяки діям людини, яка сьогодні в Харківській області займає найвищу посаду. Я маю на увазі Арсена Борисовича Авакова, нинішнього, як він себе називає, губернатора Харківської області", - заявив для Радіо Свобода мер Харкова.

До речі, каже М. Добкін, коли Давиду Жванії на площі міліція дала відсіч "через його поведінку", той по телефону викликав на площу Арсена Авакова. Жванія у присутності людей почав йому говорити: “Так ось як ти нам забезпечив приїзд! Так ось твої обіцянки щодо центральної площі! Так ти тут взагалі нічого не значиш і не можеш зробити!".

"І Арсен Борисович Аваков, червоний, як рак, побіг і прислав своїх заступників наводити порядок", - коментує мер слова Жванії.

І далі про роль голови області мер Харкова каже: "Так ось, я Вам хочу сказати, що вся ця ситуація була дуже вигідною одній-єдиній людині, котра скористалася своїм службовим становищем, скористалася своєї дружбою (принаймні, він так заявляв) з паном Луценком... Я не знаю, що він йому наобіцяв, але, не маючи на це жодного права, не спираючись на діюче законодавство, а виключно на свої інтереси, він максимально ініціював проведення зустрічі Луценка з харків’янами виключно на площі Свободи".

І все ж, продовжує мер Харкова, "я радий, що харків’яни мали можливість прийти і послухати Луценка, а Луценко мав можливість виступити перед харків’янами".

"Ми з Луценком з різних планет"

На запитання кореспондента Свобода, чи все відбувалося б по-іншому, якби мер був на місці, пан Добкін відповів: "Я намагаюся бути по життю людиною, яка дивиться на всі речі з прагматичної точки зору. В цьому плані я люблю оцінювати те, що є, а не те, що було б чи буде коли-небудь. Справа в тому, що ситуація з самого початку знаходилася під контролем міської влади. Всі складні моменти моментально докладалися мені і рішення приймалися колегіально".

Мер продовужє: "Я абсолютно спокійно можу розмовляти з тим же Миколою Катеринчуком... Я ніколи не поділяв його поглядів, а він моїх... Але я ніколи не зможу домовитися з Юрієм Луценком. Ми люди з різних планет. Подобається йому чи не подобається, але він термінатор, а я звичайна людина з крові і плоті. Тому я не збираюся домовлятися ні з Луценком, ні з ким завгодно...".

"Треба поважати особливості кожного міста"

Мер Харкова переконаний, що "будь-яка людина, яка приїжджає до Харкова, повинна поважати не тільки закон, а й ті місцеві особливості кожного міста, які притаманні тому чи іншому великому, середньому чи малому місту нашої країни".

Мер М. Добкін ще раз наголошує, що "харків’яни не були позбавлені можливості вислухати Юрія Луценка. Я ніколи не дозволив би нікому із тих людей, які працюють під моїм керівництвом, заборонити людям зустрічатися...".

Про конфлікт з керівником області А. Аваковим

Кореспондент Радіо Свобода розвинув тему, яку зачепив пан Добкін - тему конфлікту з головою Харківської обласної держадміністрації Арсеном Аваковим.

Після обрання мером, нагадав кореспондент, пан Добкін говорив, що суперечок між "помаранчевим" губернатором Аваковим і біло-синім мером Добкіним не буде.

"Я дійсно тривалий час намагався відходити від політики, намагаючись знаходити можливість співпраці з облдержадміністрацією, яку очолює Арсен Борисович Аваков. До певного моменту, допоки я не побачив, що під прикриттям, скажемо так, видимості якихось відносин, нейтралітету один до одного, не використовується відкрито системна спроба саботувати усі рішення міської влади.

Коли я це озвучив Арсену Авакову, то я від нього в тій чи іншій мірі почув підтвердження. Тому для мене людина, котра, обіймаючи таку високу посаду, намагається свої вузькі партійні інтереси вирішувати за рахунок територіальної громади Харкова, я обрав для себе відкритий спосіб протистояння з Аваковим... Я прийняв для себе безапеляційне рішення: допоки пан Аваков не перестане буде шкідливим для міста Харкова, я буду з ним вести нещадну боротьбу".


Знову до подій на площі

Є неофіційні твердження і з боку прихильників Партії регіонів, і з боку прихильників Юрія Луценка, що на площі були люди зі зброєю. На це мер Харкова відповів: "Ми живемо у вільній країні... Я не думаю, що мова йде про вогнепальну зброю. Я зв’язувався з Харковом, дізнавався про ситуацію щодо того, що все-таки було під час мітингу, який проводив пан Луценко. Відбувся один конфлікт...".

На запитання, чи має мер на увазі використання сльозогінного газу, пан Добкін відповів: "Так. Ті, хто його використав, були затримані співробітниками міліції. Я не буду наразі говорити про будь-яку партійну приналежність, хоча мені її озвучили. Конфлікт відбувався через російську мову. Ті, хто постраждав від слізогінного газу, відстоювали російську мову, а ті, хто цей газ використовував, з цим не погоджувалися. Але під час затримання цих людей (наразі не перевірена інформація - вони раніше притягувалися до кримінальної відповідальності) була знайдена холодна зброя – ножі".

Про подробиці з холодною зброєю пан Добкін нічого не зміг сказати. "Це все, що я знаю", - сказав він.

Повністю інтерв’ю з М. Добкіним читайте тут:

•&nbsp«Мер міста Харкова Михайло Добкін: "Ми з Юрієм Луценком є людьми з різних планет".
XS
SM
MD
LG