Доступність посилання

ТОП новини

Зустріч Ющенка, Януковича, Мороза та керівників парламентських фракцій триває


Чи буде компроміс між Президентом, урядом та парламентом? Минулого вівторка, після того, як антикризова коаліція не пристала на 17 вимог опозиції, «Наша Україна» та Блок Юлії Тимошенко полишили залу засідань. А під час зустрічі Президента з Януковичем та Морозом, сторони начебто домовилися про підтримку антикризовою коаліцією кандидатури Володимира Огризка на посаду керівника МЗС. Однак наступного дня парламент переніс розгляд цього питання на тиждень.


Чи буде компроміс між Президентом, урядом та парламентом? І чого політики очікують від сьогоднішньої зустрічі?

Узгодження кандидатури керівника МЗС та ймовірність повернення опозиції до сесійної зали. Такі домовленості, на думку представника Партії регіонів Олексія Плотнікова можуть бути досягнуті під час сьогоднішньої зустрічі: «Краще, якщо у трикутнику Президент-Кабінет Міністрів-Верховна Рада буде певне порозуміння, а не конфронтація, як це відбувається зараз. Можна очікувати, що буде певна домовленість щодо кандидатури міністра закордонних справ, можливі домовленості щодо того, що опозиція працюватиме у парламенті, можливо будуть якісь речі, пов’язані з порозумінням між парламентом, урядом та Секретаріатом Президента».

«Це буде нова слабка спроба обійти Президента...»

Утім, представники опозиції не вельми покладаються на чергову зустріч у Секретаріаті глави держави. На думку бютівця Євгена Корнійчука, якщо сьогодні і будуть досягнуті якісь домовленості між Президентом та антикризовиками, вони будуть недовгостроковими: «Ніяких нових домовленостей з антикризовою коаліцією бути не може. Вони довели свою неспроможність домовлятися повним невиконанням універсалу та попередніх домовленостей з Президентом. Це буде нова слабка спроба обійти Президента, дати йому нові обіцянки і знову їх не виконати. Якщо такі домовленості і будуть досягнуті, вони не будуть довгостроковими, і знову антикризова коаліція не виконає жодної із обіцяних домовленостей».

Президент матиме підставу для розпуску парламенту?

Під час сьогоднішньої зустрічі, Президент мав би попередити антикризовиків про ймовірність розпуску Верховної Ради. Таку думку в інтерв’ю Радіо Свобода висловив нашоукраїнець Михайло Поживанов: «Можливо, правильно було б на цій зустрічі провести консультації і попередити про те, що він може розпустити парламент. Починаючи з моменту, відколи ми вийшли з зали, у них ніколи не було кворуму, вони голосували чужими картками. І тому ці пленарні засідання не можна рахувати, як нормальні. Мені здається, що Президент мусив би про це жорстко попередити Мороза. Протягом 30 днів з моменту, як ми вийшли з зали, якщо легітимно не будуть проводитися парламентські засідання, то він має право розпустити парламент».

Що буде із 17-ма вимогами опозиції та кандидатурою Огризка?

Минулого вівторка, після того, як антикризова коаліція не пристала на 17 вимог опозиції, «Наша Україна» та Блок Юлії Тимошенко полишили залу засідань. А під час зустрічі Президента з Януковичем та Морозом, сторони начебто домовилися про підтримку антикризовою коаліцією кандидатури Володимира Огризка на посаду міністра закордонних справ. Однак наступного дня парламент переніс розгляд цього питання на тиждень.
XS
SM
MD
LG