Доступність посилання

ТОП новини

Антивоєнні демонстрації в США.


Юрій Дулерайн Нью-Йорк, 19 березні, 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У неділю в декількох великих містах Сполучених Штатів, зокрема, в Нью-Йорку, Сан-Франциско, Портленді, Сіеттлі, відбулися багатолюдні демонстрації проти війни в Іраку з нагоди її четвертої річниці. Цю дату відзначатимуть 20 березня. Власне, виступи противників війни почалися ще в суботу демонстраціями біля Білого дому і навпроти Пентагону – будинку міністерства оборони. Водночас відбулися й контрдемонстрації на підтримку американських військ.


За підрахунками столичної поліції, у вашингтонській антивоєнній демонстрації взяли участь близько 10-ти тисяч осіб, які з’їхалися з багатьох штатів Америки. Щоб зібрати таку кількість людей в одному місці, потрібна організація і гроші – наймати автобуси, платити за кімнати в готелях, друкувати плакати й транспаранти з гаслами на взірець “США – геть з Іраку негайно!”, “Ця війна незаконна” і таке інше.

Організатори антивоєнних акцій – насамперед ліві угруповання

Організувала похід на Пентагон коаліція лівих угруповань, а також ліберальні християнські товариства, такі як “Заклик до оновлення” і “Попутники”. Щодо церковників, то десь понад 200 осіб були заарештовані за те, що вони, влаштувавши молебень перед Білим домом, перетнули поліцейський бар’єр. Але основні організатори – “Коаліція проти війни й расизму”, “Світова робітнича партія” і “Партія за соціалізм і визволення”. Це радикали, ті, що прийшли на місце збанкрутілих маоїстів, троцькістів і компартії США.

Як зауважив Ніл Кавуто, оглядач телемережі новин «ФоксНьюз», там зібралося чимало ліволіберальних активістів, які почуваються осиротілими останні півтора десятиріччя, відколи розвалився Радянський Союз і комунізм опинився на звалищі історії. Здебільшого, нинішні учасники протесту – студентська молодь. Американці кажуть: якщо ти не був лібералом у 20 років, то у тебе немає серця. Якщо ж ти залишився лібералом у 40 років – значить, тобі бракує розуму.

Джордж Буш демонстрацій не бачив, бо в цей час відпочивав

Мороз у Вашингтоні, попри середину березня, стояв такий, що хоча заявлена демонстрація була зареєстрована на 3 години тривалості, вже за годину там залишилося менше тисячі осіб. Але, очевидно, головне для учасників – сам факт антивоєнного виступу. Президент Джордж Буш, щоправда, не мав нагоди бачити демонстрантів біля огорожі Білого дому, бо він проводив свої вихідні в заміській резиденції Кемп-Дейвід у гірській місцевості штату Мериленд.

На запитання репортерів, як реагує президент на демонстрацію, заява представника Білого дому Блейр Джонс була показово стриманою: “Наша Конституція гарантує право на мирне висловлювання поглядів. Чоловіки й жінки, які служать у наших збройних силах, воюють за те, щоб дати іракським громадянам такі самі права й свободи”.

Контрдемонстранти теж несли гасла, на взірець, “Мир з позиції сили” і пропонували учасникам лівого маршу забиратися геть з Америки. Кінна поліція у Вашингтоні пильнувала, щоб дві сторони не сходилися у двобої. В інших містах демонстрантів було набагато менше, ніж у столиці. У Сакраменто, столиці штату Каліфорнія – трохи більше двохсот. У Гартфорді, штат Конектикут – приблизно тисяча. Стільки ж – у Нью-Йорку.
XS
SM
MD
LG