Доступність посилання

ТОП новини

Без ліків та продуктів харчування: закупівельний колапс у Запоріжжі.


Дімітрій Клименко Запоріжжя, 19 березня 2007 р. (RadioSvoboda.Ua) - Фірми, що займаються постачанням продуктів харчування в школи й дитячі садки Запоріжжя, відмовляються працювати.

Підприємці та представники запорізької влади обурені тим, що за новими правилами всі права на проведення тендерів належать лише одній структурі – товариству з обмеженою відповідальністю "Європейському консалтинговому агентству".

Саме йому за отримання сертифікату-дозволу підприємці мають сплачувати 1-3% від суми торгів.

А це, за підрахунками фахівців, близько 400 тисяч гривень тільки із запорізьких підприємців. Голова міського управління освіти Дмитро Секіринський сказав: “У трьох районах Запоріжжя ми поки не маємо сертифікатів! Через це, звичайно, знижується якість харчування школярів, тому що ми не всі види продуктів можемо купувати й постачати в освітні заклади. Треба змінювати закон, і це єдиний вихід із ситуації”.

Проблеми із забезпеченням медикаментами

На сьогодні без медикаментів уже залишилися дві медичних установи міста: 5 дитяча і 6 міська лікарні. Зараз тут змушені використовувати резервний запас медикаментів, але чи вистачить його надовго, напевно сказати ніхто не може. Керівник запорізького міського управління охорони здоров’я Надія Севальнєва розповіла: “Виникають деякі проблеми із забезпеченням медичними препаратами в лікувальних закладах. Ми розраховували на те, що треба мати деякий запас ліків, щоб вийти із ситуації. Але, якщо ця тендерна процедура не буде змінена й буде затягуватись, то виникнуть проблеми з забезпеченням медикаментами”.

У пошуку законодавчих змін тендерної політики

Депутати Запорізької міськради на позачерговій сесії вже ухвалили звернення до Верховної Ради з проханням внести поправки до Закону про тендерну політику.

Перший заступник голови ОДА Олександр Бережний заявив: “На мій погляд, складна ситуація з проведенням тендерів склалась не тільки в Запоріжжі, а й по всій Україні. Ми підготували свої звернення до Кабінету Міністрів та до Верховної Ради для того, щоб це питання терміново розглянули. Наслідки можуть бути просто негативні! Я не хотів би вживати слово корупція, але важко знайти інше визначення цій проблемі”.

Більшість компаній-постачальників не лише в обласному центрі, а й в містах Бердянську та Мелітополі вже зараз відмовляються працювати з державними закладами. Незабаром освітні установи можуть залишитися без продуктів харчування, а лікувальні — без медикаментів.
XS
SM
MD
LG