Доступність посилання

ТОП новини

Без правил та обмежень. 99% підтримки отримали організатори «народного опитування» у Севастополі.


Володимир Притула Сімферополь, 19 березня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Понад 99% учасників так званого «народного опитування», що пройшло у неділю в Севастополі, підтримали усі три винесені організаторами питання: висловилися проти зближення з НАТО, за вступ України до Єдиного економічного простору і за надання російській мові статусу другої державної. Організатори – представники партій, що увійшли до Антикризової коаліції Севастополя, кажуть, що це зірве плани Києва вступити до НАТО. Представники ж низки севастопольських громадських організацій, які підтримують євроатлантичний вибір, називають це опитування «профанацією» народного виявлення.

Організатори "народного опитування" Василь Пархоменко і Микола Антонюк.
З ідеєю проведення у Севастополі референдуму проти НАТО виступили севастопольські комуністи, але після того, як її підтримала місцева Антикризова коаліція у міській раді, кількість питань зросла до трьох – додалися ще популярні у Севастополі теми ЄЕП та російської мови, а референдум трансформувався в опитування.

Для його проведення «антикризовики» створили Міську громадську раду, каже її голова, комуніст Микола Антонюк: «Працювали злагоджено і чітко для того, щоб референдум-опитування пройшов організовано і надав можливість висловити свою думку громадянам, незалежно від того, які в них думки і погляди з питань для опитування».

Абсолютна підтримка усіх питань

За даними організаторів, проти НАТО, за ЄЕП і за російську мову проголосували понад 99 з половиною відсотків севастопольців, які начебто взяли участь у цьому заході. Загалом же, у неділю на 51 дільницю, відкриту на вулицях і майданах Севастополя, прийшли, за даними Міської громадської ради, трохи менше 183 тисяч осіб, це 59% від тієї кількості севастопольців, які торік на парламентських виборах були внесені до виборчих списків.

Активіст Коаліції за вступ України до НАТО Іван Шульга.
Організатори опитування назвали його результати своєю «великою перемогою» і висловили переконання, що офіційний Київ тепер буде змушений врахувати волю севастопольців із усіх трьох питань. Тим часом у міській організації НСНУ, яка закликала севастопольців бойкотувати це «псевдо-опитування», звернули увагу на те, що понад 41% мешканців міста не брали участі у цьому заході, і таким чином відгукнулися на заклик «нашоукраїнців».

Хто і як голосував

Активісти Севастопольської Громадської коаліції на підтримку вступу України до НАТО назвали це опитування «профанацією».

«Можна було голосувати без паспорту, багато разів, голосували мешканці інших міст України, військовослужбовці Чорноморського флоту Росії. Це чергова фальсифікація, маніпулювання громадською думкою для того, щоб потім робити політичні спекуляції на темі НАТО в Севастополі», – вважає координатор коаліції Іван Шульга.

Самі організатори визнають такі факти, але кажуть, що вони не суттєві і не головні. Лідер севастопольських комуністів Василь Пархоменко заявив: «Звичайно, такі накладки і збої є. Але нашим завданням було дати можливість якомога більшій кількості севастопольців висловити свою думку з тих питань, які ми вважаємо сьогодні дуже актуальними для держави України».

НАТО і курортний сезон

Військовий журналіст Мирослав Мамчак.
А от військовий журналіст Мирослав Мамчак переконаний, що насправді мета цієї акції – дестабілізація ситуації у Севастополі і зрив курортного сезону у Криму: «Це все сплановано, щоб завернути фінансові потоки від курортного сезону із Криму на російський Північний Кавказ».

І все ж, попри всі політичні пристасті, у понеділок в Севастопольському Військово-морському Інституті імені Павла Нахімова розпочалися Дні НАТО, в яких беруть участь українські курсанти і військовослужбовці Північноатлантичного альянсу.
XS
SM
MD
LG