Доступність посилання

ТОП новини

Ціна компромісу.Чи домовиться опозиція із коаліцією?


Василь Зілгалов Віола Бурда, Олександр Лащенко

ГЛАС НАРОДУ:
Коли двоє людей з протилежними поглядами, із різного середовища ніяк не можуть дійти згоди, завдяки чому ворожнеча може припинитися? З таким запитанням ми вийшли на вулиці:
Олена, 49 років, викладач:
- Треба шукати дуже авторитетного посередника... Якщо це на державному рівні, то створити спеціальну раду-комісію і щоб її очолили авторитетні люди. Якщо вже зовсім немає порозуміння — референдум...
Віталій, 32 роки, бізнесмен:
- Дуже залежить від ситуації... Пробачати треба, йти на поступки... Але все-таки залежить від конкретної ситуації..
Ірина, 20 років, продавець:
- Поставити себе на місце другої людини і подумати, що її може не влаштовувати, і потім виправляти або домовлятися...
Євген, 58 років, програміст:
- Перш за все треба бути людьми. Якщо люди нормальні, то вони обов''язково підуть назустріч одне одному і знайдуть компроміс...
Валентина, 21 рік, адміністратор:
- Посміхатися, бути налаштованими на позитив. І повага одне до одного. І завжди пам''ятати, що всі ми люди...
Сергій, 40 років, журналіст:
- Треба звертатися до третьої сторони. Але якщо ми говоримо про політичну ситуацію, то ці люди, які не можуть знайти компромісу, настільки немудрі, що їх треба знімати з політичного горизонту...


Володимир В''язівський:"Співпраця – це зрозуміло. Але не врахувати у законодавчому форматі такий суб”єкт як опозиція – з нею просто вважають недоцільним рахуватися, а просто для рамочки поставити в куточку і сказати: “У нас демократія, маємо опозицію” – однозначно краще було б шукати спільні системні підходи... ”


Вадим Колесниченко:“У минулу сесію ми переважну більшість законів ухвалювали більше, аніж 300 голосами. Тому розповіді про те, що немає співпраці – це розповіді для тих, хто не розуміє, що відбувається в парламенті”.
Результат нульовий! Так оцінили оглядачі підсумки зустрічі Президента Ющенка з Прем’єром Януковичем, спікером парламенту Морозом та керівниками фракцій Верховної Ради. На зустрічі дійшли згоди тільки щодо створення робочої групи, щоб узгодити список проблем, які треба вирішувати. От і все. «Давайте домовимося: у вівторок, максимум у четвер підведемо резюме, чи здатні політичні сили взагалі ... знайти спільний компроміс”,— заявив Президент.

У Блоці Юлії Тимошенко обіцяють не повертатися до сесійної зали Верховної Ради, поки антикризова коаліція не почне чути і враховувати думки опозиціонерів. Водночас у коаліції вважають, що парламент працює, ухвалює закони і це найголовніше.

Одним із наріжних каменів і показових епізодів щодо стосунків коаліції та опозиції є “танці” довкола крісла міністра закордонних справ. І “Наша Україна”, і БЮТ за кандидатуру, запропоновану Президентом, – Володимира Огризка. Втім, уже двічі в.о. міністра закордонних справ Огризко так і не позбувся позначки в.о. у назві своєї посади – коаліцію не влаштовує проєвропейськи налаштований міністр.

"Ми підтримаємо будь-яку кандидатуру, тільки не Огризка", — заявляє один із лідерів фракції Партії регіонів Кисельов. Представник Президента у парламенті Роман Зварич вважає можливим розпуск парламенту, якщо протягом 60 днів парламентські сили не знайдуть компромісу. А 60 днів після прийняття відставки з посади глави МЗС Тарасюка спливають уже наприкінці березня...

Це лише кілька епізодів, які свідчать, на думку експертів, про продовження протистояння між основними політичними силами.

“Дуля в кишені — криза в парламенті”

“У мене складається враження, що я кожен день подаю руку, жодного кривого слова не сказав нікому з вас… Чому я кожен ранок отримую каміння від когось”
Умовити на спільні дії коаліцію та опозицію вкотре намагається Президент Ющенко, зустрічаючись з Прем’єром Януковичем, спікером парламенту Морозом та керівниками фракцій Верховної Ради за “круглим столом”. На думку Ющенка, парламентарі знищують одне одного, він припускає, що ворожнеча, конфлікти у парламенті пов’язані з тим, що політичним силам бракує діалогу. Зі свого боку, Голова Верховної Ради не бачить парламентської кризи в Україні. На думку Олександра Мороза, те, що одна людина хоче влади, якої у неї немає, не означає, що в парламенті криза. А Прем’єр Янукович називає заклики опозиції до весняних акцій “політичним популізмом”. Опозиціонери ж твердять: їм не подобається залишати парламентську залу та виводити людей на вулиці, це тільки засіб для того, щоб самодостатня більшість почула тих, хто в меншості.

Давайте жити дружно!

Олесь Доній
Криза, непорозуміння, принципи – це тільки вистава, розрахована на публіку, зокрема, на виборців. Найімовірніше, політики домовляться у самий розпал дискусій і зроблять це таємно, прогнозує політолог Олесь Доній. І суть компромісів проста: це замість одного чиновника поставити іншого, що, насправді, не змінить ситуацію. На думку політолога, в Україні відбувається узурпація влади партійною номенклатурою, яка, може, і під різними прапорами, але є єдиним живим організмом. А конфлікти, які зовні для населення видаються кризою, є штучно створеними, щоб підняти рейтинг політичної сили в очах виборців.

Андрій Єрмолаєв
“Жити дружно”, як закликав персонаж мультфільму кіт Леопольд, а зараз Віктор Ющенко, за тих умов, які є, неможливо. Треба міняти правила гри, каже політолог Андрій Єрмолаєв. Тобто, виробити їх і відпрацювати так, щоб усіх вони влаштовували. Втім, Олесь Доній переконаний, що саме ці політики, які зараз працюють у парламенті, не зможуть знайти спільних правил – українській політиці потрібна нова еліта.

Володимир Огризко
На думку експертів, лакмусовим папірцем того, чи здатні українські можновладці домовлятися, буде голосування у Верховній Раді щодо кандидатури Володимира Огризка на посаду глави МЗС . Таке голосування запланували на 20 березня першим пунктом порядку денного.




Аудіозапис програми. Перший випуск: Аудіозапис програми. Другий випуск:

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG