Доступність посилання

ТОП новини

Джордж Буш: «Виведення американських сил з Іраку призвело б до руйнівних наслідків».


Василь Зілгалов Прага, 19 березня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Президент США Джордж Буш у виступі у Вашингтоні, напередодні четвертої річниці війни в Іраку, закликав американців бути терплячими і підтримати нову стратегію його уряду в цій країні.


Напруження в США з приводу війни в Іраку наростає. І олії у полум’я суперечностей додають не лише заяви представників Пентагону, які не впевнені у тому, що нова іракська військова стратегія спрацює, але й посилення протестів американської громадськості. Нагадаємо також, що нова демократична більшість у Конгресі США вимагає виведення американських військ з Іраку до осені 2008 року. Джордж Буш з цього приводу сьогодні попередив: «У відповідь на виклики в Іраку можна прийти до висновку, що краще зібратися і піти додому. І спершу таке рішення могло б виглядати правильним. Але я думаю, що в перспективі наслідки цього для американської безпеки були б руйнівними».

Американський лідер наголосив, що завдяки війні іракці більше не мусять жити за режиму Саддама Хусейна, мають конституцію та демократично обраний уряд. Початок був успішний, але далі ще багато викликів. Це визнає Джордж Буш: «Було добре просування. Є ще набагато більше роботи, яка буде зроблена. І лідери Іраку повинні працювати, щоб досягти того, що вони запланували».

Президент розраховує на підтримку Конгресу

Джордж Буш переконаний, що нова стратегія в Іраку лише набирає силу: «Іракський прем’єр-міністр і американський командувач військ в Іраку наголосили, що Багдадський план безпеки перебуває все ще на ранній стадії, і успіх займе місяці, не дні чи тижні. Все же є підстави бачити обнадійливі ознаки».

З огляду на це президент Сполучених Штатів закликав Конгрес якомога швидше схвалити законопроект, що передбачає понад 95 мільярдів доларів на військові операції в Іраку та Афганістані. Президент також сподівається, що законодавці не висуватимуть додаткових передумов до такого фінансування.

Тим часом міжнародна спільнота звертає увагу на зростання потоку біженців з Іраку, число яких досягло майже двох мільйонів, або понад 12 відсотків населення країни. Експерти також кажуть, що до активних бойових операцій партизанів-сунітів в Іраку сьогодні додаються і сутички між різним угрупованнями шиїтів. І ніхто не може сказати достеменно, коли можливий кінець цього протистояння.

Матеріали до теми:

• Антивоєнні демонстрації в США. • США: гострі дебати навколо збільшення військ в Іраку тривають. • Комітет сенату США проти стратегії Буша в Іраку. • Союзники США підтримують новий план Джорджа Буша іракського врегулювання. • Кількість американських військових в Іраку мають збільшити більш як на двадцять тисяч осіб. • Нова стратегія США в Іраку – як її бачать американці?
XS
SM
MD
LG