Доступність посилання

ТОП новини

Листоноша-легенда у бронзі.


Надія Петрів Закарпаття, 19 березня 2007 р. (RadioSvoboda.Ua) - У закарпатському селі Тур’ї Ремети стоїть єдиний у світі пам''ятник листоноші. Із поштарем Федором Фекетою, який жив і працював у першій половині XIX століття, пов''язано чимало легенд, і завдяки йому невелике закарпатське село нині відоме усьому світові.

Так виглядає єдиний у світі пам’ятник листоноші Федору Фекеті, встановлений на плиті, що прибита на церковну стіну в селі Тур’ї Ремети Перечинського району Закарпатської області.
У 19 столітті через скруту та безробіття чимало закарпатців виїхали з рідного краю на заробітки до далеких Канади, Америки, Британії, подалися на важкі роботи до бельгійських шахт. Часто заробітчани писали рідним листи, пересилали гроші для того, щоб дружини, діти й матері мали за що жити. Та з поштою в ті часи було дуже скрутно, зазвичай доставляти її не було кому.

Щодня пішки до Ужгорода і назад

Особливо гострою ця проблема була для мешканців маленького села Тур’ї Ремети, майже половина жителів якого виїхали за кордон, розказує житель села — Мирон.

“Оскільки “Укрпошти” тоді не існувало, то Федір Фекете сам носив щодня ту пошту. І робив це пішки”.

Упродовж довгих років Федір Фекете долав відстань від села Тур’ї Ремети до Ужгорода і назад, з важкою сумкою, наповненою кореспонденцією. Але одного разу трапилося непередбачуване: тонкий лід через річку Туричку не витримав ваги людини і тріснув. Федір Фекете почав тонути, але з останніх сил зумів зняти сумку і викинути її на берег. За легендою, вибрався з крижаного полону й сам. Але сильно застудився й невдовзі помер.

Пам’ятник від вдячної громади

Вдячна громада села замовила на місцевому ливарному заводі пам’ятник, який встановили, що теж є цікавим фактом, на церкві. Тобто, місце, де кожної неділі збираються люди і на сьогоднішній день.На церковній стіні цей пам’ятник Федору Фекеті з написом: “Від вдячної громади».



Нині ж про легендарного листоношу нагадує і скульптура в райцентрі – місті Перечині. Фахівці стверджують, що це єдиний у світі пам''ятник листоноші.

Каже історик Федір Шандор:

«Я про цей пам’ятник дізнався, що він єдиний у світі, зі спеціального каталогу «Ібус». Я, коли заглянув у каталог «Ібус» - каталог англійської туристичної фірми ,– був шокований. Там вказані: єдиний у світі пам’ятник собаці, бджолі. А потім дивлюся – листоноші, читаю – в селі Тур’ї Ремети на Закарпатті».

А ще історики й соціологи кажуть, що самі закарпатці мало знають про цю та інші події зі свого минулого.А вже в сусідніх районах області про єдиний у світі пам’ятник листоноші навіть і не чули.
XS
SM
MD
LG