Доступність посилання

ТОП новини

Політичне дежавю, або Чому українська влада вдалася до обшуку й допиту екс-міністра МВС Юрія Луценка?


           Слухати:Щоб зберегти аудіо-файл на Ваш комп''ютер для подальшого прослуховування, слід натиснути правою кнопкою мишки на лінку "завантажити" та вибрати "Save Target As..." або "Зберегти Об''єкт Як..." та вказати місце для збереження файлу. Після завантаження відкрийте його, двічі клацнувши на ньому мишкою.

Ведучі: Кирило Булкін, Юлія Жмакіна
Гості Свободи: член правління Інституту “Республіка” Володимир Чемерис та народний депутат України Тарас Чорновіл (Партія регіонів) .

(Скорочена версія. Повну версію “Вечірньої Свободи” слухайте в аудіозапису.)

Кирило Булкін: Обшук і допит у Генпрокуратурі колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Луценка. Що це — розплата за скоєні злочини і порушення чи все ж політична розправа з Луценком за обіцянки після Помаранчевої революції посадити бандитів у тюрми?

Юлія Жмакіна: Чи спроба «розкрутити» нового лідера опозиції?

Кирило Булкін: Сьогодні на світанку слідчі Генпрокуратури влаштували обшук на квартирі Юрія Луценка. Шукали офісні меблі, 5 блоків комп’ютерів та ізраїльський паспорт. Натомість вилучили паспорти українські Юрія Луценка, внутрішній та закордонний, а також інші документи, зокрема, військовий квиток.

Характерні обставини сьогоднішніх подій, зокрема, вибухівка, знайдена в підвалі помешкання офісу організації “Антикримінальний вибір”, що співпрацює з “Народною самообороною” Луценка, змусили оглядачів згадати події 2004-го року, коли вибухівку “випадково” знаходили в офісі “Пори”.

Чи означає все це, що історія повторюється, і уроки 2004-го не пішли на користь тодішнім можновладцям, які тепер повернулися до влади знову? Про це говоритимемо з нашими гостями.

А спочатку дізнаємось останні новини щодо допиту Юрія Луценка. Юлія Жмакіна: Сьогодні Юрія Луценка о 16-ій допитували у Генпрокуратурі у слідчому управлінні. Під ним очікував на вихід колишнього міністра внутрішніх справ наш колега Олексій Крапивко.

Кирило Булкін: Як довго був Юрій Луценко у Генпрокуратурі?

Олексій Крапивко: Рівно дві години, з 16-ої до 18-ої.

Кирило Булкін: З яким настроєм він вийшов?

Олексій Крапивко: Досить упевненим. Заявив, що це політичне замовлення. З нього взяли підписку про невиїзд, яку він не підписав. Але виконувати все рівно мусить, бо її підписали головний слідчий та поняті.

Юрій Луценко: Мені нарешті зробили те, що мали зробити в 6.30. ранку. Власне, пред’явили постанову про порушення кримінальної справи і притягнення мене як підозрюваного, а також дізналися протягом цих двох годин про те, що я працював радником Президента і міністром внутрішніх справ.

Мене звинувачують у зловживанні службовими обов’язками при поводженні з вогнепальною зброєю та боєприпасами.

Це надумана абсолютно справа, бо вона абсолютно політично мотивована і має на меті перешкоджати моїй громадській діяльності по цілій Україні.

Олексій Крапивко: Завтра Генпрокуратура викликала екс-міністра МВС на ще один допит. Це буде о 9-ій ранку.

Також пан Луценко розповів, що сьогодні вранці під час обшуку йому зателефонував Президент Віктор Ющенко і розпитував про хід справи, висловив підтримку панові Луценку.

Юлія Жмакіна: Чому саме Юрій Луценко, пане Чорновіл?

Тарас Чорновіл: Я б сказав, що тут взагалі якась дика політична недоречність. І мені здається, що ті заяви Президента, що Генпрокуратура дуже заполітизована, вони цим спростовуються, тому що дурість, елементарна дурість. Іти на такий обшук...

Я розумію, юридично там, напевне, все виважено, дійсно, якісь підстави є, кримінальна справа є.

Всі прекрасно розуміли: нічого там не знайдуть, в тій квартирі. Ніхто би нічого такого не тримав. Та й не очікували, очевидно, там чогось особливого знайти. Якісь там документи дрібні, ще там щось, які можуть бути якимсь там доказом по якійсь справі, яка і так навряд чи серйозний матиме результат.

Але робити з Юрія Луценка, який, відверто кажучи, сьогодні вже все більше й більше банкрутував своєю акцією, чергового політичного героя, повторювати ті самі граблі...

Згадаймо, Юлія Тимошенко. 2001 рік. Спадкоємиця Лазаренка...

Кирило Булкін: Отже, пане Чорновіл, на Вашу думку, це дурість Генпрокуратури?

Тарас Чорновіл: Може, це занадто жорстко сказано. Це, можливо, політична недоречність і немудрість.

Кирило Булкін: Пане Чемерис, на Вашу думку, що, Юрій Луценко найбільш небезпечний чи якісь інші є причини, чому саме його вибрали для такої акції, сказати б?

Володимир Чемерис: Я не можу коментувати кримінальну справу, тому що я її не знаю, по-перше, а по-друге, я не маю права це робити. Тобто, про юридичний аспект тут говорити зараз дуже важко. Можливо, він був, можливо, не було.

Але те, що це справа політично вмотивована, то це всім очевидно. І загальний результат сьогоднішнього дня – це зробили черговий інформаційний привід для Луценка. Причому представники влади роблять це. Скажімо, в Харкові на рівному місці політичні противники Луценка теж зробили йому просто черговий інформаційний привід.

Я тут однозначно не можу говорити, яка мотивація була Генпрокуратурою. Я можу говорити лише про якісь версії того, що сталося.

Кирило Булкін: Пане Стецьків, як Ви вважаєте, чому пан Луценко став мішенню сьогоднішніх подій?

Тарас Стецьків: Політична мотивація цієї справи видна неозброєним оком. Весь цей спектакль з сьогоднішнім ранковим обшуком (фраза незрозуміла) був у принципі їм потрібний тільки для одного: для того, щоб вручити повістку в Генпрокуратуру, а в Генпрокуратурі швиденько перекваліфікувати справу і вручити підписку про невиїзд. Все!

А причина є цілком ясна і проста. Їх не цікавить навіть розгляд фальшивої кримінальної справи, яку вони порушили по факту, нібито, незаконної видачі зброї, тому що обшук стосувався зовсім інших обставин, обшук стосувався меблів і паспорта.

Їх, очевидно, поки ще Юрій Луценко як лідер “Народної самооборони” їздив по центральній і західній Україні, то це антикризова коаліція і її верхівка ще якось терпіла, а коли він поїхав разом з нами на схід України, і коли пройшли масштабні мітинги в Харкові і Дніпропетровську, які не зуміли зупинити ні місцева влада, ні провокатори, найняті нею, то, очевидно, вони почали діяти.

І швиденько було організоване рішення Печерського районного суду, швиденько був організований обшук тільки для того, щоб його заставити піти в прокуратуру, що він, до речі, і зробив як законослухняний громадянин, для того, щоб була вручена повістка.

І останнє. Ви знаєте, я не знаю, хто ліпить з кого який образ, але якщо антикризова коаліція така нерозумна, що вона так по-дурному діє, то це її особисті проблеми. Я абсолютно впевнений в тому, що вона робить тільки додаткову...

Юлія Жмакіна: Тарасе, відповідаючи на перше запитання, здалося, що пан Чорновіл якраз дистанціюється від Генпрокуратури, коаліція ніби дистанціюється, Генпрокуратура на окремій планеті .

Тарас Стецьків: Ми сьогодні в обід слухали заяви пана Януковича. Тепер Тарас Чорновіл говорить.

Я не знаю, чи дистанціюється вона, чи не дистанціюється, хай з цього приводу антикризова коаліція займе позицію.

Але те, що Генпрокуратура по-лакейськи виконує замовлення верхівки антикризової коаліції, то це очевидно. І доказом цьому є те, що антикризовики відверто заявляють, що вони Медведька не здадуть, бо Медведько є їхній. Думати, що Генпрокуратура просто так собі це робить...

Скажіть мені, будь ласка, якщо слідчі Генпрокуратури в листопаді спочатку порушують кримінальну справу по Луценку, потім її закривають за відсутності складу злочину, в лютому, тобто декілька тижнів тому, вона раптом прозріває і по тому ж самому питанню знову відкриває кримінальну справу, яка закінчується обшуком в приміщенні Луценка і підпискою про невиїзд.

Кирило Булкін: Пане Чорновіл, чи ви дистанціюєтеся від Генпрокуратури, чи все-таки Медведько – це ваш, антикризової коаліції, і ви його не здасте?

Тарас Чорновіл: Річ у тому, що пана Медведька вносив Президент Ющенко і голосувала тоді за нього помаранчева більшість ВРУ. Так що він не є там якимось нашим чи не нашим.

Зараз ми вважаємо, що відставка Генпрокурора буде абсолютно недоречною. Це є позиція антикризової коаліції.

Що стосується справи Луценка, то вона дійсно виглядає по-дурному. Причому у всіх своїх нюансах, так як вона пропагандивно висвітлювалася. Отой паспорт ізраїльський. Кому були потрібні ті заяви? Таке відчуття, ніби хтось навмисне розкручує Луценка, робить йому навмисне рекламу.

Кирило Булкін: Цікаво, хто ж це міг би бути?

Юлія Жмакіна: Зараз з нами на зв’язку адвокат Сергій Власенко, відомий нашим слухачам передусім за слуханнями у ВСУ під час Помаранчевої революції.

Сергію, чи бездоганними з юридичної точки зору були сьогоднішні дії правоохоронців, на Ваш погляд?


Сергій Власенко: По-перше, дуже важко давати якісь оцінки, не володіючи досконально матеріалами справи. Але, виходячи з тієї інформації, яка стала публічною, то, звичайно, є ціла низка питань суто юридичних до тих процесуальних дій, до яких вдалася Генпрокуратура сьогодні і до цього у цій справі.

По-перше, слід зазначити, що, відповідно до змін до Кримінально-процесуального кодексу, під час або в момент порушення кримінальної справи, як зазначено в кодексі, негайно, особа, щодо якої така справа порушена, повинна бути проінформована про порушення справи і їй повинна бути вручена копія постанови про порушення проти неї кримінальної справи.

Наскільки я розумію, цього зроблено не було. По-перше.

По-друге, відповідно до чинного законодавства України, обшуки або всі слідчі дії, включаючи обшуки, повинні проводитися в робочий час. Тобто, коли до людини приходять в 6.20. ранку, то це повинно бути зумовлене якимись абсолютно виключними обставинами.

Чи є такі обставини, чи їх немає, дуже важко судити. Але я не почув у будь-яких публічних коментарях обґрунтування наявності таких обставин.

Юлія Жмакіна: Сергію, а як щодо того, що Луценку так і не показали рішення Печерського суду про обшук і не допустили адвоката?

Сергій Власенко: Це взагалі, на мій погляд, є абсолютно чітким порушенням чинного законодавства.

У випадку, якщо справа порушена проти Луценка, а не за фактом, відповідно він є вже фігурантом у цій справі, і його адвокат зобов’язаний за його вимогою брати участь в усіх слідчих діях, які проводяться щодо нього, включаючи і обшук.

Звичайно, це виглядало достатньо... Я не знаю... От пан Тарас застосував слово “смішно”, то, звичайно, коли не допускають адвоката, а допускають пресу, то це дійсно виглядає смішно. Але поряд із тим це є абсолютно грубим порушенням вимог чинного законодавства.

Так само, на мій погляд, порушенням є те, що пану Луценку не дали можливість ознайомитися з відповідною постановою Печерського районного суду щодо санкціонування обшуку в його квартирі.

Юлія Жмакіна: Сергію, а чи мали право вилучати закордонний паспорт?

Сергій Власенко: Формально юридично, то так, могли.

Тут знов-таки виникає питання доцільності: навіщо це було зроблено? Для того, щоб обмежити пересування пана Луценка за межі України? Ну, напевне, тоді це доцільно, якщо є підозра, що він збирався десь втіками. Хоча я в цьому сумніваюся особисто.

Знов-таки, якщо цей паспорт охоплювався тим новим обвинуваченням, про яке тільки що говорили щодо якогось там іншого громадянства або чогось іншого, тоді це виглядало доцільним.

А так, якщо говорити про те, що звинувачення було в незаконному зберіганні зброї і в незаконній видачі зброї, то, звичайно, вилучення паспорта виглядає...

Юлія Жмакіна: А якби Ви були адвокатом Луценка... Вже є підстави оскаржувати якісь дії?

Сергій Власенко: Звичайно, по-перше, вже були відразу підстави оскаржувати саму постанову про порушення кримінальної справи. Зміни до Кримінально-процесуального кодексу це дозволяють робити відразу.

І, звичайно ж, на мій погляд, обшук було проведено зі значними порушеннями чинного законодавства, і, відповідно, дії слідчих у цій ситуації можуть бути предметом оскарження.

(Скорочена версія. Повну версію “Вечірньої Свободи” слухайте в аудіозапису.)

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG