Доступність посилання

ТОП новини

День в історії 21 березня.


Віктор Недоступ Київ, 21 березня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Цього дня у ПАРі розстріляли мирну демонстрацію, Бітлз вперше вийшли на сцену, Бангладеш заявив про свою незалежність від Пакистану, а США почали бойкот Московської олімпіади.

21 березня 1804 року французький сенат затвердив цивільний кодекс, "Кодекс Наполеона".

1923 – У Парижі такий собі лікар Роже виступає із заявою, що паління тютюну… корисне для здоров’я. Оскільки нікотин має бактерицидні властивості.

1960 – у південноафриканському містечку Шарпевіллі поліція розстрілює чорношкірих демонстрантів, які протестують проти того, щоб чорношкірі громадяни країни були зобов’язані постійно мати при собі посвідчення особи. 56 людей вбито, 162 отримали поранення. Ще 12 вбито і 209 поранено у передмісті Кейптауна. 13 тисяч людей кидають до в’язниць. Цього ж дня через двадцять п’ять років, у 1985, у містечку Ланга пройде марш вшанування пам’яті загиблих. Поліція знову відкриває вогонь, гине 21 людина.

1961 – На сцені ліверпульського клубу The Cavern Club відбувається перший виступ The Beatles, тоді ще квінтету, вони виступають "на розігріві" у групи The Bluegenes.

1965 – До Місяця летить американська автоматична міжпланетна станція "Рейнджер-9", вона передасть 5814 зображень супутника і розіб’ється, впавши на поверхню Місяця.

1971 – Шейх Муджибур Рахман оголошує, що Східний Пакистан став незалежною державою під назвою Бангладеш. Пакистанський президент Ях''я Хан направляє армійські загони для придушення сепаратистів.

1980 – Президент Картер оголошує, що на знак протесту проти радянської інтервенції в Афганістані американська олімпійська команда не буде брати участь в літніх Олімпійських іграх 1980-го року у Москві.

А у 2000 уряд Нідерландів ухвалив виділити 180 мільйонів доларів євреям, громадянам країни, що перебували під час 2-ї Світової війни у німецьких таборах смерті, 114 мільйонів – арештантам японських концентраційних таборів в Індонезії, 14 мільйонів – голландським циганам, що постраждали від нацистів.
XS
SM
MD
LG