Доступність посилання

ТОП новини

Насильницька проституція в збройних силах Росії.


Василь Зілгалов Слухати: Прага, 21 березня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Заява новобранця російської армії у Санкт-Петербурзі про те, що старші військові («діди») змушували його продавати своє тіло за гроші стала предметом розгляду у суді Росії. Правозахисники наголошують, що такі жахливі історії в російських збройних силах непоодинокі.

Росія –- Нова партія призовників отримує армійську форму. Батайськ, Ростовська обл.
Новобранець російської армії Павєл (ім’я змінене) написав заяву до Комітету солдатських матерів. Хлопець повідомляє, що старші військові змушували його до проституції.

Представник Комітету в Санкт-Петербурзі Любовь Єжелєва про історію цього новобранця з Сибіру повідомила: «Він розповів, що упродовж якогось часу, коли він служив тут в Санкт-Петербурзі, він змушений був займатися чоловічою проституцією. До цього його змушували старші військові, котрі традиційно називаються в російській армії «дідами». Вони його били. А потім вони дали йому телефон і він по телефону домовлявся з клієнтом про ціну і йшов, виконував цю функцію. А ті гроші, що давав йому клієнт, він приносив і віддавав «дідам».

Сексуальне насильство – поширене явище

Єжелєва також відзначила, що такі випадки сексуального насильства в російській армії непоодинокі, хоча солдатам буває дуже важко психологічно розповісти про це. Але, за словами представника Комітету солдатських матерів, чимало людей приїздить до них і розповідає про такі факти.

У російській пресі, незважаючи на державний контроль над ЗМІ, досить часто з’являються публікації про факти брутального насильства над новобранцями російської армії. Описують випадкок, коли медики змушені були ампутувати ноги і статеві органи новобранця після фізичної розправи над ним «дідів». Щороку в армії Росії стається щонайменше тисяча смертей новобранців у результаті не бойових інцидентів, включно із тортурами та самогубствами. Недарма російський президент Владімір Путін, визнаючи факти, підписав указ про скорочення військової служби від двох років до одного.

Російський експерт з Центру військового прогнозування Анатолій Циганок з цього приводу зазначив: «Соціальні проблеми залишилися. Ми отримали російську армію з тими ж проблемами, які були в радянському війську. Із ними не велася система боротьба. І ще одне: російська армія відчуває нестачу професійних сержантів».

Від служби в армії намагаються відкупитися

Масовими є факти так званого відкупу від служби в російському війську. Ціна уникнення від служби – від 5 до 10 тисяч доларів. Проблема набору до збройних сил Росії гостра. На це звертає увагу Любов Єжелєва з Комітету солдатських матерів: «Ми знаємо, що вже тепер людей викликають на медкомісію, військові вже нині ловлять молодих людей у метро. І суспільство не протистоїть цим порушенням».

Додамо, що проблема «дідівщини» є і в українській армії. За словами міністра оброни України Анатолія Гриценка, у 2006 році мало місце понад 80 випадків так званих нестатутних стосунків, більшість – це факти фізичного насильства на новобранцями української армії.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG