Доступність посилання

ТОП новини

Чому голодують чорнобильці-інваліди у Донецьку?


Тарас Москалюк Слухати: Донецьк, 21 березня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні вночі у Донецьку на наметове містечко інвалідів-чорнобильців, що вчора розпочали голодування, невідомі скоїли напад. Учасники акції протесту вже другу доби вимагають перерахувати пенсій згідно з розміром прожиткового мінімуму.

Голодувальники встановили свої намети поряд з обласним управлінням пенсійного фонду об 11 ранку у вівторок. Намети учасникам акції надало Донецьке обласне відділення Блоку Юлії Тимошенко. А ввечері близько 19 години до пікетувальників підійшов невідомий молодий чоловік, який запропонував чорнобильцям свою допомогу.

Він представився як член політичної сили, яка захищає російську мову. Але взамін вимагав зняти символіку БЮТу. Учасники голодування відмовилися, а вночі були знищені один намет та символіка партії.

Вимоги чорнобильців

12 інвалідів-чорнобильців та близько 40 їхніх прибічників вимагають перерахування власних пенсій. Вони наполягають, що пенсія має нараховуватись від суми прожиткового мінімуму.

Він наразі складає понад 300 гривень для непрацездатних осіб. 19 березня набрав чинності Закон, який передбачає саме таке нарахування. Але керівництво обласного управління Пенсійного фонду України відмовляється це робити. Учасник голодування Олександр Пучков повідомив: “Ми зверталися до Генеральної Прокуратури, щоб проти них порушили кримінальну справу. На кого скаржимось, до тих листи й повертаються. Всі дають відписки”.

Очікування кабмінівського розпорядження

Донецьке управління Пенсійного фонду України не може перерахувати пенсії без відповідного розпорядження Кабінету Міністрів. Уряд також має розробити й механізм перерахування. Про це заявив керівник регіонального відділення Пенсійного фонду Георгій Якименко: “Я не можу виконати це звернення, оскільки я не є тією посадовою особою, яка б виконувала рішення, що покладені на більш високі інстанції”.

Міський голова Донецька Олександр Лук’янченко наказав надати голодувальникам машину швидкої допомоги. А голова Донецької облдержадміністрації Володимир Логвиненко відправив лист до Кабінету Міністрів з проханням негайно вирішити проблему інвалідів-чорнобильців.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG