Доступність посилання

ТОП новини

Мовній альтернативі – альтернативні акції.


Петро Каландирець Слухати: Одеса, 21 березня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні в Одесі разом із організаторами акції “Я гаварю па-русскі” вийшли ті, хто бажає розмовляти українською, білоруською, чеською та іншими мовами.

Надписи на парканах вулиць Одеси.
(© RadioSvoboda.Ua)
Одне з пошматованих гасел прихильників української мови.
(© RadioSvoboda.Ua)
Сьогодні на Думській площі міста, біля будівлі мерії, до прапорів із написами “Я гаварю па-русскі” додалися плакати, які засвідчили і про бажання розмовляти українською, молдовською, чеською, грузинською, білоруською, словацькою та мовами інших національних меншин в Одесі.

За різні мови – по різні боки

Вони так і стояли: з одного боку, ті хто прагне для російської мови особливого статусу – організація “Єдіноє отєчєство”, прихильники Партії регіонів та блоку “Не так”, а з іншого – представники національно-культурних товариств і активісти місцевих організацій партії “Реформи і Порядок”, об’єднання “Свобода”, Української Народної Партії, Конгресу українських націоналістів, Блоку Юлії Тимошенко.

Член товариства “Просвіта” Валерій Федоренко повідомив Радіо Свобода, що вийти на Думську площу його змусило бажання захистити в Одесі статус української мови.

“Складається враження, в Одесі всі на 100 відсотків підтримують їхні ідеї. Але, це не так. І ми вийшли сказати, що маємо іншу позицію”, – зазначив Валерій Федоренко.

Гасло активістів Єдіного отєчєства.
(© RadioSvoboda.Ua)
Представники грузинського товариства з прапором.
(© RadioSvoboda.Ua)
Протестують проти спроб змінити статус російської мови в Одесі і представники різних національно – культурних товариств. Представник грузинського товариства зауважив: “Ми хочемо, щоб в Одесі далі усі національності жили в мирі і розвивалися на рівних. Дотепер ніхто у цьому місті не втратив свою мову чи традиції. За великої поваги до усіх націй і мов не слід робити привілеї для однієї окремої. Державна мова, зрозуміло, українська. Усі інші мови мають бути рівними”.

Учасники альтернативної акції заявили про свою стурбованість прагненнями певних політичних сил спекулювати на мовній темі.

Тим часом, минулої ночі на парканах багатьох міських вулиць з’явилися надписи “Я говорю по-русски. Кто на “мовє” – геть!”.

Сутички на мовному ґрунті

Не обійшлося без непорозумінь і сьогодні. Представники “Єдиного отєчєства” відверто демонстрували агресивність до прихильників альтернативної акції. Пошматувавши кілька гасел, вони вдавалися до образ та провокування бійок. Кілька разів довелося втручатися міліції.

Лідер “Єдиного отєчєства” Валерій Кауров заявив, що проект рішення про надання регіонального статусу російській мові в Одесі знов запропонують розглянути на сесії 5 квітня.

Матеріали до теми:

• Одеса тиждень буде “говорить по-русски”. • Держзамовлення України – 1 український фільм на рік. • Про єдину державну. З Донецька до Києва. • Люди і книги. – Рік книги в Україні. • День рідної мови.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG