Доступність посилання

ТОП новини

Медицина не для бідних, а бюджет свідчить про інше.


Галина Терещук Слухати: Львів, 21 березня, 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Це уже стало звичним, що людина у медичній установі за все платить зі власного гаманця. Часто українці навіть не здогадуються, що нині більшість шпиталів забезпечені необхідними ліками, просто їх їм не видають, навіть малозабезпеченим.


Медицина Львівщини забирає чверть бюджету

Більшість мешканців області і гадки не мають, що четверту частину бюджету Львівщини, майже 900 мільйонів гривень, виділені саме на поліпшення їхнього здоров’я. Правда, левову частку (70 % грошей) забирає зарплата для працівників медицини. А на ліки піде понад 60 мільйонів гривень.

А це значить, що усі бригади швидкої допомоги і шпиталі області мають бути забезпечені необхідними ліками. Пояснення лікарів, на кшталт "немає вати, бинта чи ліків для надання першої медичної допомоги" – обман.

Зловживання із медичними грішми

За даними депутатської комісії з питань охорони здоров’я Львівської облради, прокуратура, міліція, СБУ вивчають кілька десятків справ, які стосуються зловживань у медичній галузі. Торік 12 мільйонів гривень просто не освоїли.

Протягом 2004-2006 років на величезні суми, державні гроші, придбали прострочені ліки і неукомплектоване обладнання.

Василь Пазеняк, депутат Львівської облради, який очолює комісію з використання бюджетних грошей на медицину, повідомив Радіо Свобода: «Найбільше зловживань було у 2004 році, коли купували апаратуру, яку донині не використовують. Було відмивання коштів».

Що замість обладнання для кардіоцентру?

Кілька років поспіль кардіоцентр, який має стати одним із трьох в Україні регіональним, не отримав сучасне медичне обладнання вартістю 7 мільйонів гривень. І це при найвищій смертності в області внаслідок серцево-судинних захворювань. Однак за ці гроші був придбаний спеціалізований нейроангіограф для шпиталю швидкої допомоги.

Міністр охорони здоров’я в одному з інтерв’ю заявив, що саме львівському кардіоцентру придбали обладнання, і вже давно на ньому обстежують людей з серцево-судинними проблемами.

Ігор Герич, начальник обласного управління охорони здоров’я, не зумів пояснити, чому придбали інший апарат, але пообіцяв: «Цього року буде обладнання в кардіоцентрі. Виділені гроші».

Міністр охорони здоров’я такої обіцянки не сприймає, бо знає, що для кардіоцентру купували обладнання за 7 мільйонів гривень, а не для іншого шпиталю.

Контрацептиви на 200 тисяч гривень. Як видаватимуть — невідомо

Ще 14 мільйонів гривень медицина має отримати з обласного бюджету на цільові програми, яких є 10. Половину з них днями ухвалила депутатська комісія. А відтак, кожна дитина з вадами слуху має бути забезпечена безкоштовними слуховими апаратиками, кожна малозабезпечена жінка, якій небезпечно народжувати, має отримувати контрацептиви. Їх куплять за обласні гроші на 200 тисяч гривень. Лише незрозуміло, як саме видаватимуть їх.

А от ще сільська медицина на Львівщині з круглих бюджетних сум мала б просто процвітати. При майже мільярдному бюджеті на 2 мільйони населення риторичним є запитання: чому смертність в області переважає народжуваність і чому за усе в медицині доводиться платити?

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG