Доступність посилання

ТОП новини

День в історії 22 березня.


Віктор Недоступ Київ, 22 березня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Цього дня індіанці напали на білих колоністів і спровокували 22 річну війну з Англією, у Лондоні з’явилися перші таксі з лічильниками, а американський хокеїст вже на п’ятій секунді матчу загнав шайбу у ворота.

22 березня 1312 року – За наполяганням короля Франції Філіппа IV Красивого Папа Римський Клемент V розпустив католицький духовно-рицарський орден тамплієрів.

1622 – Індіанці племені поватан знищують 350 білих колоністів у Вірджинії, чверть населення колонії. Напад очолює вождь племені Опечанкану, котрий у такий спосіб намагається залякати англійців і припинити колонізацію індіанських земель. Але результат зворотній. Починається 22-річна війна з Англією, котра закінчилася у 1644 році, коли на той час уже майже сліпого сторічного Опечанкану схоплять і стратять.

1795 – Литовська делегація на чолі з Тискявічусом прибуває на прийом у Петербург до російської цариці Катерини II і повідомляє, що унія Литви та Польщі припиняє своє існування.

1894 – Вперше хокейний турнір Кубок Стенлі у фіналі Montreal Amateur Athletic Association перемагає команду Ottawa Capitals з рахунком 3:1.

1907 – у Лондоні з’являються перші таксі з лічильниками. Лічильники позбавляють водіїв та пасажирів виснажливих суперечок, скільки платити за поїздку.

1944 – Під час тортур у паризькому гестапо кінчає життя самогубством лідер французького Опору П’єр Брассолет.

1945 – У Каїрі заснованo Лігу арабських держав. До складу Ліги входять Єгипет, Сирія, Ліван, Ірак, Трансіорданія (нині - Іорданія), Саудівська Аравія та Йемен.

1946 – У США запускають першу ракету, вона має вирватись за межі земної атмосфери. Ракета піднялась на висоту 80 кілометрів – за межі не вийшла.

1984 – Хокеїст “Нью-Йорк Айлендерс” Брайан Трот''є повторює рекорд скорострільності НХЛ. Вже на п’ятій секунді матчу він закидає шайбу у ворота суперника.

А у 1999 д-р Джек Кеворкян вперше постав перед судом за вбивство безнадійно хворого на його ж, хворого, прохання. Свої дії Кеворкян, котрий відмовився від адвоката, назвав "виконанням професійного обов''язку".
XS
SM
MD
LG