Доступність посилання

ТОП новини

Десять найбільших річок світу у небезпеці


Валентина Люля Прага, 22 березня 2007 (RadioSvoboda.UA) – У всесвітній день води Організація Об”єднаних Націй заявляє: десяти найбільшим річкам світу загрожує небезпека.

Вже чотирнадцять років 22 березня у світі відзначають День води. Його мета не святкувати, а привернути увагу людей до проблем на планеті Земля, яких з кожним роком стає все більше.

У цьогорічному звіті ООН про стан води на земній кулі вказано, що найнебезпечнішими для річок є зміна клімату, забруденення і дамби. З Європейського континету до “темної” десятки потрапила лише одна річка, але вона безпосередньо стосується України – це Дунай. В Америці – Ла Плата та Ріо Гранде. У Африці Ніл та озеро Вікторія. У Австралії Марі-Дарлінг. Ще п’ять річок розташовані у Азії – Янгзци, Міконг, Селвін, Ганг та Інд.

У звіті стверджують, що Дунай має один із найбільших річкових басейнів у світі. Через свою багатонаціональність – Дунай проходить через 19 країн Європи, – річка стала одним із головних ресурсів для промисловості, сільського господарства та гідроелектростанцій.

Найбільше шкодить ріці судноплавство. Через дамби, збудовані на Дунаї, уже знищені 80% боліт та заплав у цьому річковому басейні.

Річки, які потрапили до небезпечної десятки, можуть призвести до кризи з прісною водою на Землі, стверджують фахівці ООН.

А українські експерти вже сьогодні попереджають про проблеми з питною водою в Україні. Директор державного науково-дослідного інституту “УкрВодГео” Сергій Размєтаєв зазначив: “Обсяг промислового виробництва, об’єми використання води для цих цілей тут дуже значні, викиди стічних вод величезні, а запаси водних ресурсів мізерні. Ще й забруднення поверхневих, підземних вод. Тому сьогодні ми можемо стверджувати, що фактично тут екологічна катастрофа”.

А нам залишається тільки нагадати слова відомої пісні: “Без води і не туди, і не сюди”.
XS
SM
MD
LG