Доступність посилання

ТОП новини

В Україну зі США повернули архівну збірку відомого діяча Організації Українських Націоналістів, засновника Служби Безпеки ОУН Миколи Лебедя


Архів тепер зберігається у Львові у Центрі досліджень визвольного руху, повідомляє кореспондентка Радіо Свобода.

Це – півтори тисячі документів 1942-1955 років. Архів тепер зберігається у Львові у Центрі досліджень визвольного руху, повідомляє кореспондентка Радіо Свобода.

Після смерті Миколи Лебедя у 1998 році архів вважався зниклим. Однак торік львівські історики з’ясували, що архівом Лебедя опікувався у США дослідник історії ОУН-УПА Петро Содоль. Власне, він і передав матеріали на майже 11 тисячах сторінок в Україну.

Документи відкривають нові факти з історії ОУН-УПА. В архіві є також документи, які висвітлюють українсько-польське протистояння в роки Другої Світової війни. Це численні факти польського терору у 1942-1947 роках в Галичині та Закерзонні, списки українців, яких знищили польські підрозділи.

Володимир В’ятрович, директор центру визвольного руху зауважив: «У цьому архіві є ціла колекція щоденників і хронік повстанських відділів, списки загиблих повстанців, матеріли служби безпеки ОУН».
XS
SM
MD
LG