Доступність посилання

ТОП новини

Проти забудови для гостей «Євро-2012»


Юлія Рацибарська Дніпропетровськ, 22 березня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У Дніпропетровську новий конфлікт навколо будівництва об’єкту, призначеного для ймовірних гостей «Євро-2012». Цього разу невдоволені мешканці кварталу поблизу залізничного вокзалу — там збираються будувати багатоповерховий готель.

Місцева мешканка зауважила: «Вони доводять, що таке благо для чемпіонату Європи створюють, будуючи цей комплекс, а насправді будують його для себе, щоб заробляти в свою кишеню гроші».

Сквер чи будівлі?

Замість багатоповерхового комплексу з торговельними павільйонами, готелем та автопаркінгом — зелений сквер. Така головна вимога близько ста мешканців кварталу поблизу залізничних воріт міста. Цей район вважається одним із найбрудніших і найбільш перевантажених транспортом.

Близько сотні людей прийшли на громадські слухання, ініційовані владою, щоб почути від забудовників, як саме виглядатиме запланований об’єкт і які вигоди вони від нього матимуть. Однак забудовники на зустріч не з’явились. Люди переконані — у них немає належних документів.

Ніхто не бачить, що будують

На місці майбутнього будівництва — височезна огорожа, туди нікого не впускають. Олександр, мешканець будинку, помітив, що підготовчі роботи уже розпочали: «Уже вони залізли і ведуть роботи, хоча права ніякого не мають. Коли вони почали демонтували технологічне обладнання хлібозаводу, наш будинок аж здригнувся. Так це тільки підготовчі роботи, а що буде, коли будуть будівельні роботи?».

Про свій будинок на Привокзальній, 4, біля якого має вирости готель, мешканці розповідають з гордістю — збудований у 20-30-ті роки для високопосадовців залізниці, він має історичну цінність. Вони переконані — майбутнє будівництво може перетворити їхнє житло на аварійне, а подвір’я — на будівельний майданчик, де весь час товктимуться екскаватори і крани.

Владислав один із небагатьох, хто бачив проект будівлі: «Вони нам показували ескізи проекту — їхня будівля стоїть чітко в межах орендованої ділянки. Вони навіть не хочуть відступити належні санітарні норми».

Мешканців привокзального кварталу підтримали керівники будинкових комітетів із сусідніх багатоповерхівок і громадська організація «Громадянська дія». Активістка «Громадянської дії» Тетяна Іщенко закликала вимагати від влади і забудовників доказів суспільної необхідності запланованого об’єкта: «Якщо вони доведуть, що будівництво суспільно необхідне, тоді вони матимуть право почати будівництво, порушити наші права, зокрема, на користування прилеглою земельною ділянкою».

Між тим, як виглядає, нічого доводити людям ніхто не збирається. У головному архітектурно-планувальному управлінні про конфлікт говорити відмовляються — офіційні коментарі обіцяють надати після письмового звернення на ім’я керівництва у 30-тиденний термін.

Обговорити з мешканцями проект таки доведеться

Та люди вже мають документ від цієї структури — це містобудівний висновок, що дозволяє компанії-забудовнику споруджувати готельний комплекс тільки після обговорень з мешканцями. Офіційно — їх іще не було. А якщо і будуть, то матимуть лише рекомендаційний характер. Раніше керуючий справами міськвиконкому Сергій Квітка заявляв: «Рішення ж — за депутатами. І вони отримають офіційний протокол того, що говорять люди на цю тему».
XS
SM
MD
LG