Доступність посилання

ТОП новини

Камо грядеши, Європо?


Наталка Кудрик Рим, 22 березня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Європейська спільнота відзначає 50 років від дня підписання Римських угод, які започаткували формування Європейського Союзу. 25 березня 1957 року представники шести країн – Бельгії, Франції, Італії, Люксембургу, Нідерландів та тодішньої ФРН – підписали у Римі два договори, один з яких – про ліквідацію перепон щодо вільного пересування людей, товарів, послуг і фінансів. Ці документи стали основою для створення Європейського економічного співтовариства та Єврокомісії з атомної енергії. Підписуючи Римські угоди, західні політики також плекали надію запобігти новим війнам у Європі. За півстоліття об’єднання розширилося від 6 до 27 країн, де загалом проживає понад 400 мільйонів громадян, які говорять 23 мовами. Що принесла євроінтеграція самим європейцям, чи їм і далі потрібна об’єднана Європа, яку нині називають не тільки старою, але й достатньо втомленою? Італія, одна із засновників Євросоюзу, дивиться у майбутнє оптимістично.


Громадяни Італії, вибираючись у мандри об’єднаною Європою, не потребують закордонного паспорта чи візи. Упали залізні кордони і громадянин Євросоюзу пересувається вільно, а французів чи німців не сприймає за іноземців, бо таке поняття у межах євроспільноти зникло. Чужинцями називають інших, передусім іммігрантів з-поза меж ЄС.

Відкриті кордони – плюси і мінуси

З одного боку, відкриті кордони зближають країни, а з іншого – кримінал та потік нелегальної робочої сили обертається великою проблемою для Італії, Франції та Іспанії. У містах Італії вже існують райони, де проживає більше іммігрантів, ніж корінних мешканців. Від такого сусідства італійці почуваються по-різному: „Добре живеться з деякими іммігрантами, бо є певні нації, які з розумінням ставляться до італійців, наприклад вихідці з Бангладеш, Індії. Але водночас є інші іноземці, румуни передусім, або іммігранти з країн Східної Європи загалом, які дуже ображені і обурені, бо ми в Італії, на їхню думку, маємо усе, а вони не мають нічого”.

Вільний ринок і єдина валюта у 13-ти країнах ЄС, можливість навчатися і працювати у будь-якій країні Євросоюзу, розвиток туризму – це позитивні наслідки євроінтеграції, якими частково задоволені італійці. Частково, бо ж, наприклад, із запровадженням євро 5 років тому люди і досі не можуть оговтатися від подорожчання життя, в той час як їхні зарплати і пенсії не змінилися.

Проблеми на ринку праці та доля європейської конституції

Міністр закордонних справ Італії Массимо Д’Алема вважає, що криза ЄС виникла через неспроможність Європи відповісти на два запитання: „Перше запитання стосовно розвитку країн ЄС та ринку праці: європейці після запровадження євро очікували поліпшення добробуту, економічного піднесення та збільшення робочих місць. Цього не сталося. Друге запитання стосується політичного впливу Європи у світі, особливо щодо позиції стосовно війни в Іраку, у чому Європа розділилася, європейський голос тоді не був важливим. Думаю, що Європа може відповісти на ці запитання, якщо зміцнить, а не послабить свою політичну інтеграцію”.

Стрімке розширення Євросоюзу на Схід обертається важким тягарем для його економіки, наголошують деякі оглядачі, а Європейську конституцію майже похоронили після того, як її відхилили на референдумах французи і голландці. На Апеннінах активно відстоюють єдність Європи і не втрачають надії відновити конституційні дебати. Минулого місяця, виступаючи у Європарламенті, президент Італії Джорджіо Наполітано заявив: „Із Парижа з усією довірою очікуємо нині відповідальних кроків щодо подолання європейської кризи, яка почалася з провалу на референдумі Конституції ЄС, підписаної у 2004 році (у Римі)”.

Яка перспектива подальшого розширення?

Євросоюз часто критикують за недостатню ефективність на світовій арені і нечітку спільну мету. Водночас черга охочих потрапити до лав цієї організації вишикувалася довгенька включно з Україною. Стосовно подальшого розширення євроспільноти офіційний Рим вважає, що ЄС повинен долучити до свого товариства усі балканські країни, які на сьогодні залишаються ніби раною у серці Європи. Також, на думку італійського МЗС, треба продовжувати переговори про вступ із Туреччиною, що має стати запорукою дружніх відносин між християнським та ісламським світом.

Історію наступного півстоліття Євросоюзу писатиме вже молода генерація європейців, представники котрої у четвер збираються у Римі на саміт молоді. Понад 200 учасників форуму підготують „Послання молоді щодо майбутнього ЄС”. Звернення надішлють європейським лідерам, які 23-25 березня проводять у Берліні неформальне зібрання.

Фотогалерея "50 років Європейського Союзу":


Матеріали до теми:

• Відзначення 50-річчя утворення ЄС у Києві • Камо грядеши, Європейський Союзе??? • У приєднанні країн Балтії до ЄС важливе значення відіграла балтійська діаспора • ЄC готується до святкування свого Дня народження • У 50-річчя Римської угоди громадяни Великої Британії залишаються найскептичнішими щодо європейської інтеграції. • У Польщі відзначають 50-річчя ЄС і дискутують про майбутнє Європи. • Польських євродепутатів у Європарламенті об’єднує ідея входження України до ЄС. • У дні святкування 50-річчя Римської угоди часто згадують Україну.
XS
SM
MD
LG