Доступність посилання

ТОП новини

Антикризова коаліція перейменувала себе на Коаліцію національної єдності


Таке рішення парламентська більшість ухвалила на засіданні фракцій коаліції у п’ятницю. Засідання відбулося у сесійній залі парламенту за участю прем’єр-міністра України, голови Верховної Ради та лідерів фракцій більшості. Наразi до нової коалiцiї входять Партiя регiонiв, Соцiалiстична i Комунiстична партiї. Ранiше лiдер Партiї промисловцiв i пiдприємцiв Анатолiй Кiнах, який перейшов на роботу в уряд Віктора Януковича, не виключив приєднання його соратникiв по партiї, що входять до фракцiї «Наша Україна», до нової коалiцiї.


Таке рішення парламентська більшість ухвалила на засіданні фракцій коаліції у п’ятницю. Засідання відбулося у сесійній залі парламенту за участю прем’єр-міністра України Віктора Януковича, голови Верховної Ради Олександра Мороза та лідерів фракцій більшості.

Прем’єр-міністр України Вiктор Янукович заявив на прес-конференцiї, що зi створенням коалiцiї нацiональної єдностi у Верховнiй Радi країна переходить на шлях стабiльного розвитку: «Антикризова коалiцiя завершила виконання кризової програми i ми переходимо вже на iнший шлях - на шлях поступового стабiльного розвитку нашої країни».

До нової коалiцiї входять Партiя регiонiв, Соцiалiстична i Комунiстична партiї. Також до коаліції у п’ятницю увійшли 11 депутатів із «Нашої України» та БЮТ. Один із них «нашоукраїнець» Лев Гнатенко мотивує своє рішення таким чином: «Коли нас заставляють замість програм працювати за програмою під назвою «17 вимог до уряду», з позицією, що Президент має ветувати всі закони, як інструмент для підтримки опозиції, то я з цим не погоджуюся».

Голова Верховної Ради Олександр Мороз прогнозує про створення коаліції з 300 депутатів Ради до кінця квітня: «За півтора місяця в складі коаліції буде вже 300 депутатів, і нехай ніхто не бреше, що це робиться за гроші».

Втім опозиція переконана, що більшості не вдасться стати конституційною. Лідер фракції «Нашої України» В’ячеслав Кириленко: «Навіть в часи режиму Кучми здобути 300 голосів у парламенті нікому не вдавалося, застосовуючи тиск, погрози і шантаж. Нам прикро, що уряд Януковича знову взяв на озброєння старі методи. Ті методи ніколи не дають результату. Але мені здається, що головним завданням для Партії регіонів є навіть не здобуття 300 голосів, а набрання тієї кількості голосів, при якій позиція ані соціалістів, ані комуністів для них не буде важливою».

Колишній голова Верховної Ради Володимир Литвин в ефірі «5 каналу» також заявив, що провладна коаліція не зможе зібрати до своїх лав 300 депутатів: «Більш реально говорити про цифру 270-280, що дозволить не залежати уряду від, скажімо, політичних настроїв, або політичних примх тих чи інших фракцій, або, очевидно, груп, які утворюють власне коаліцію».

Ранiше лiдер Партiї промисловцiв i пiдприємцiв Анатолiй Кiнах, який перейшов на роботу в уряд Віктора Януковича, не виключив приєднання його соратникiв по партiї, що входять до фракцiї «Наша Україна» (8 депутатiв), до нової коалiцiї.

У четвер політрада Партії промисловців і підприємців рекомендувала своїм депутатам подумати про приєднання до антикризової коаліції. За словами депутата Миколи Оніщука, кожен депутат — член ПППУ буде вирішувати це самостійно.

Оніщук також зазначив, що питання про приєднання всієї партії до політичних блоків або вихід із них може ухвалювати винятково її з’їзд, запланований на кінець травня – початок червня.
XS
SM
MD
LG