Доступність посилання

ТОП новини

Питання вибору: заповідник чи полігон для відходів


Юлія Рацибарська Дніпропетровськ, 23 березня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – «Думка людей — не сміття, на смітник не викинеш» та «Ні — сміттєзвалищу і полігону» — під такими гаслами сьогодні проходив пікет під стінами Дніпропетровської обласної ради. Кілька десятків мешканців житлового масиву «Мігрень» разом з активістами «зелених» вимагали від влади врятувати від бруду та смороду місцину, де колись планували створити заповідник.

Дніпропетровськ -- пікет біля обласної ради з вимогою закрити сміттєзвалища.
Дим і сморід Ігреньського звалища отруює людям життя вже понад 20 років. 10 років тому влада офіційно припинила його експлуатацію, однак вантажівки з побутовими відходами продовжують скидати бруд. Останню порцію висипали учора вдень, що помітила голова квартального комітету пані Тетяна: «О 15:25 приїхало дві машини, малі і дві більші, сміттєвози. Сміття висипали. Вони не дурні: раз — і миттєво відїхали».

Рідкісні рослини можуть завалити сміттям

Мешканці Ігрені кажуть, з міською владою за чистоту свого житлового масиву воюють десятиліття. Цього року до їхніх вимог припинити роботу звалища додалася ще одна — відмовитись від будівництва поруч зі смітником нового полігону для відходів, адже на цих землях, де є рослини, які охороняються Законом, мав бути заповідник.

– Знятий ґрунт незаконно на цій території. Там є рослини, які занесені до Червоної книги, їх збираються пересадити в інше місце, хоча це, кажуть екологи нашої області, — злочин проти народу України.

До пікетувальників під стінами обласної ради ніхто не вийшов. Не обговорювали проблему зі сміттям і в сесійній залі. Пакетом, разом з іншими питаннями, проголосували за виділення 9 млн грн. із обласного бюджету міській скарбниці Дніпропетровська для розв’язання екологічних проблем Ігрені.

Непоінформовані або непочуті?

За словами голови постійної комісії облради з питань використання природних ресурсів Сергія Шапрана, кошти підуть на рекультивацію існуючого звалища, а про відкриття нового полігону мова не йде.

Сергій Шапран: „До людей не доводять інформацію про те, що там на глибині 10-15 м постійне йде горіння, тому просто засипати не вийде, там слід провести серйозні рекультиваційні роботи. А вже другий етап — пошук нового полігону або будівництво заводу. Це те, з чим вийде мер з пропозицією до обласної ради”.

Однак міська влада, як виглядає, від планів будівництва нового полігону не відмовляється. У мерії кажуть — місто не має іншої придатної території, окрім Ігрені. Не погоджуються поки і на вимогу мешканців обговорити проблему на відкритих громадських слуханнях — влада каже, мовляв, час діяти, а не говорити.

Простоявши кілька годин, люди розходяться і обіцяють нові акції протесту.

Матеріали до теми:

• Отруйний терикон. • Сміттєзвалище в сосновому лісі. • Сміттєпереробний завод як панацея. • Чисто там, де скаржаться.
XS
SM
MD
LG