Доступність посилання

ТОП новини

Москва всіляко перешкоджатиме Україні у зближенні з ЄС та НАТО. В Декларації до 50-річчя ЄС немає згадки про Конституцію. (Огляд європейської преси)


Василь Зілгалов Прага, 23 березня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Деякі європейські газети вже мають двосторінкову Декларацію, узгоджену Берліном разом із усіма членами Європейської спільноти, котру мають проголосити під час святкування 50-річчя ЄС цими вихідними у столиці Німеччини.


Ірландська «Айріш Таймс» пише у п’ятницю, що прямої згадки про проект Конституції Євросоюзу у Декларації до 50-річчя ЄС нема. Але, як зауважує газета, німецькі дипломати внесли до тексту «заклик до проведення законодавчих реформ до 2009 року» що, за словами ірландського видання, «дозволяє не посилатися прямо на Конституцію ЄС, проти ратифікації якої в існуючому вигляді неухильно виступають кілька держав». «Айріш Таймс» також прогнозує, що намаганням Анґели Меркель, користуючись 50-річчям, перебудувати установи ЄС за допомогою нової Конституції буде важко у зв’язку з «сильною опозицією Великої Британії та Чехії». Ірландська газета також написала, що деякі чеські політики вже негативно відреагували на прихований, за текстом Декларації, спосіб нав’язування потреби конституційної реформи в ЄС.

Україна під особливим «піклуванням» Кремля?

Впливова німецька «Франкфуртер Альґемайне Цайтунґ» називає «раптовою» згоду різних політичних сил у Верховній Раді на призначення міністром закордонних справ України Арсенія Яценюка. Газета вважає, що таким чином Віктор Ющенко зберіг зовнішньополітичний курс на НАТО але разом з тим наголошує, що Арсеній Яценюк належить до «табору миру» в президентській канцелярії і є «політичним сином» секретаря РНБО Віталія Гайдука, тісно пов’язаного з олігархами Сходу України. Окрім того, «Франкфуртер Альґемайне Цайтунґ» нагадує, що Арсеній Яценюк завжди намагався показати себе «аполітичним» економічним фахівцем.

Чимало газет Заходу пише про наростання загрози Україні з боку Росії. Так польське видання «Дзеннік» наводить слова польського експерта Бартоломея Сенкевича: «Допоки Польща продовжує насолоджуватися перемогою Віктора Ющенка над промосковським Віктором Януковичем, Росія ефективно відновлює кроком за кроком вплив в Україні. І нікого в Європі, окрім нас, цей факт не хвилює».

А «Вол Стріт Джорнел» попереджає, що ціною майбутніх поступок щодо Косова Росія «посилить свій вплив у Молдові, Грузії і Україні». Це видання також додає, що Росія не лише буде всіляко заважати Києву наближатися до ЄС і НАТО, але й «розпалювати кримський сепаратизм, щоб таким чином втягувати Україну в російську орбіту». До цього варто згадати, що у п’ятничному інтерв’ю Першому німецькому телеканалові російський посол в Німеччині Владімір Котєнєв вдався до фактичних погроз на адресу США і НАТО за те, що вони нібито шляхом розміщення ПРО «ведуть до серйозного конфлікту... Чому для розміщення системи були вибрані Польща і Чехія? Чому в цьому контексті постійно згадуються Грузія і Україна?» І далі російський посол, у відповідь на запитання телеведучого німецького каналу АРД, чи буде Росія дотримуватися настільки погрозливої позиції, наголосив, що «ми не погрожуємо... Ми змушені будемо вдаватися до кроків у відповідь». Як тут знову не згадати про футурологічний прогноз лондонського видання «Економіст», за яким, зокрема, прогнозується намір Росії «окупувати Україну» найближчими роками.
XS
SM
MD
LG