Доступність посилання

ТОП новини

Львівська облрада просить Європарламент посилити моніторинг в Україні


Галина Терещук Львів, 23 березня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Львівська облрада закликає депутатів Європарламенту посилити моніторинг політичних та економічних процесів в Україні. Звернення до Європарламенту ухвалили сьогодні на позачерговій сесії облради. А політичну ситуацію в Україні обранці вважають кризовою. Що означають звернення органу місцевого самоврядування, якими будуть наслідки на всеукраїнському рівні?

Львівська облрада інформує європарламентарів про те, що уряд Віктора Януковича узурпує владу, а в життя повернулась тотальна централізація фінансових ресурсів, корупція, податковий тиск. Депутати просять підтримки у європарламетарів. Оскільки, на їхню думку, це б допомогло українському суспільству подолати кризу.

Між державною владою і місцевим самоврядуванням – паркан

Більше двох годин депутати критично висловлювались про нинішню політичну ситуацію в Україні і кадрові призначення на Львівщині. Зокрема, у податкову адміністрацію, куди повертаються старі кадри.

Олег Тягнибок, депутат облради: «Ми попереджали: читайте списки і дивіться на писки – і все буде зрозуміло, кого вибираєте. Наобирали нинішню лжееліту».

Ярослав Рущишин, депутат облради: «Зараз зводиться новий паркан – між державною владою і місцевим самоврядуванням. А за Конституцією, місцеве самоврядування рівне з державною владою».

Як висновок, нині усі керівники силових відомств призначаються на Львівщині і загалом по Україні, без погодження з місцевою владою. Це свідчить про нескоординованість у діях між різними гілками влади, вважає голова Львівської облради Мирослав Сеник: «Проблема в тому, що немає єдності в органах державної виконавчої влади, центральної і органів місцевого самоврядування. Якби це було б, не було б намагання працювати окремо. Такі питання у сесійній залі і не стояли як щодо кадрової політики в податковій адміністрації».

На Львівщині процвітає контрабанда

Як наслідок кадрової політики, в області процвітає корупція на митниці, міліції, судах, прокуратурі. Це підтвердив голова Львівської обладміністрації Петро Олійник: «Починають йти відкати, контрабанда, уже у плановому режимі на митниці, переслідування, тиск на свободу слова, тобто починаються зворотні процеси».

Звернення депутатів не має юридичної сили, але воно віддзеркалює позицію області. По суті, орган місцевого самоврядування на чолі з керівниками Львівщини вперше виступив проти дій уряду Віктора Януковича. А антикризову коаліцію порівняли з антиукраїнською клікою, тобто хунтою.
XS
SM
MD
LG