Доступність посилання

ТОП новини

Віктор Ющенко застерігає Верховну Раду від будь-яких «поспішних і необміркованих» рішень щодо планів США розгорнути елементи ПРО в Польщі і Чехії


Найближчим часом у Варшаві мають відбутися українсько-польські консультації щодо розгортання елементів американської системи ПРО.

Найближчим часом Президент України планує консультації з Прем’єр-міністром, Головою Верховної Ради й керівниками фракцій, а потім його розгляд на засіданні Ради національної безпеки і оборони.

Тільки після засідання РНБО можна буде давати політичні оцінки, і тільки тоді Президент ухвалить своє рішення, заявив голова Секретаріату Президента Віктор Балога.

Так він прокоментував проект постанови Верховної Ради про занепокоєння планами США розгорнути на території Польщі і Чехії елементи своєї системи протиракетної оборони.

Коаліція, яка схвалила цей проект у Верховній Раді в четвер, також хотіла б доручити урядові довести цю позицію до міжнародних організацій та інших урядів.

Автори проекту вважають, що здійснення цих планів «загрожує» національній безпеці України.

Так само проти цих планів виступає влада Росії.

Найближчим часом у Варшаві мають відбутися українсько-польські консультації щодо розгортання елементів американської системи ПРО.

Про це домовилися в п’ятницю делегації МЗС двох країн на консультаціях із питань політики безпеки в Києві.

Віктор Ющенко раніше наголошував, що розгортання елементів системи протиракетної оборони є суверенним правом кожної держави, яке Україна повинна цінувати і поважати.

Президент також нагадував позицію України, що розширення оборонного компоненту безпекової політики є напрямком, який відповідає інтересам європейської колективної безпеки.

На думку керівництва Міністерства оборони України, безпосередньої загрози ні для України, ні для Російської Федерації це розгортання на сьогодні не створює.
XS
SM
MD
LG