Доступність посилання

ТОП новини

Лідери ЄС підписали Берлінську декларацію


Канцлер головуючої в ЄС Німеччини, президент Єврокомісії та президент Європарламенту підписали документ присвячений 50-річчю створення ЄС. В декларації проголошуються основні досягнення Євросоюзу за 50 років, зокрема створення спільного ринку, відкритість кордонів та запровадження євро. У документі також визначаються головні завдання для майбутнього розвитку Євросоюзу, зокрема, підготовка нового проекту конституції ЄС.


Канцлер головуючої в ЄС Німеччини Анґела Меркель, президент Єврокомісії Жозе Бароззу та президент Європарламенту Ханс-Герт Поттерінґ під час урочистої церемонії в німецькому історичному музеї в Берліні підписали документ присвячений 50-річчю створення ЄС.

В декларації проголошуються основні досягнення Євросоюзу за 50 років, зокрема створення спільного ринку, відкритість кордонів та запровадження євро. У документі також визначаються головні завдання для майбутнього розвитку Євросоюзу, зокрема, підготовка нового проекту конституції ЄС.

Раніше на неформальному самміті 27 голів держав та урядів країн-членів ЄС підтримали документ присвячений 50-річчя Європейського Союзу.

25 березня 1957 року у Римі Італія, Західна Німеччина, Франція, Люксембург, Бельгія і Нідерланди підписали угоду про створення Європейської економічної спільноти. Від цього часу і рахує відлік років Європейський Союз.

Напередодні голова представництва Єврокомісії в Україні Ієн Боуг у Києві заявив: “Римську угоду підписали шість держав – нині у складі ЄС їх 27, і вони виробляють понад 60 відсотків світової продукції, вони є головними торговельними партнерами України, вони дбають за європейську і світову безпеку і за дотримання прав і свобод свого населення. Так, поки що не існує “європейського етносу” – але існує співтовариство європейських народів”.

Матеріали до теми:

• Євромаршрут Євросоюз святкує ювілей – п’ятдесят років від дня заснування • Камо грядеши, Європейський Союзе??? • У приєднанні країн Балтії до ЄС важливе значення відіграла балтійська діаспора • ЄC готується до святкування свого Дня народження • У 50-річчя Римської угоди громадяни Великої Британії залишаються найскептичнішими щодо європейської інтеграції. • У Польщі відзначають 50-річчя ЄС і дискутують про майбутнє Європи. • Польських євродепутатів у Європарламенті об’єднує ідея входження України до ЄС. • У дні святкування 50-річчя Римської угоди часто згадують Україну. • Камо грядеш, Європо?
XS
SM
MD
LG