Доступність посилання

ТОП новини

У Мінську відбулась несанкціонована акція опозиції, приурочена Дню волі


За даними кореспондентів Радіо Свобода у маніфестації у неділю взяли учать близько 5 тисяч осіб. Цього дня, 25 березня 1918 року була створена Білоруська народна республіка. Білоруська опозиція відзначає цей день як День незалежності - День волі. А президент Європейської Комісії Жозе Мануель Баррозу висловив сподівання, що влада Білорусі розпочне демократичні реформи і припинить самоізоляцію.


За даними кореспондентів Радіо Свобода у маніфестації у неділю взяли учать близько 5 тисяч осіб. Серед опозиціонерів, які прийшли на демонстрацію, зокрема лідери опозиції Альяксандр Мілінкевич і Анатоль Лебедько.

Учасники мітингу закликали владу розпочати демократичні перетворення в Білорусі і вимагали звільнити всіх активістів опозиції, яких затримали правоохоронні органи.

Співробітники правоохоронних органів Мінська відтіснили опозиціонерів від центральної площі міста - Октябрскої площі, де білоруська опозиція хотіла провести несанкціонований мітинг присвячений дню проголошення незалежності Білорусі. Міліціонери, які стояли щільним ланцюгом, відтіснили представників опозиції із центральних кварталів столиці.

Несанкціонована акція відтак відбулася під будинком Академії наук.

Цього дня, 25 березня 1918 року була створена Білоруська народна республіка. Білоруська опозиція відзначає цей день як День незалежності - День волі.

Тим часом президент Європейської Комісії Жозе Мануель Баррозу висловив сподівання, що влада Білорусі розпочне демократичні реформи і припинить самоізоляцію.

Про це, сказано у посланні білоруському народу президента Єврокомісії, який взяв участь у відзначенні 50-річчя створення ЄС: «У цей знаменний для Європи і безумовно для Білорусі день, хотів би підкреслити, що ці важливі досягнення Європейського Союзу нерозривно зв’язані з глибоко вкоріненими цінностями демократії, прав людини і верховенства права».

Президент Єврокомісії також наголосив, що Європейський Союз готовий приступити до повного партнерства з Білоруссю на основі цих цінностей і в напрямку до цих цілей.

Баррозу сподівається, що скоро проявиться готовність до руху вперед у цьому напрямку, та що «таке партнерство передбачає значне збільшення допомоги Європейського Союзу для Білорусі, що сприятиме покращенню якості життя білорусів».

А канцлер головуючої в ЄС Німеччини Анґела Меркель також заявила про підтримку народу Білорусі в день річниці незалежності цієї країни.

Виступаючи у неділю на урочистостях з нагоди 50-річчя ЄС у Берліні Мекрель сказала: «Сьогодні вони відзначають свій день незалежності. Наші думки також з ними сьогодні і наше послання їм: Права людини – неподільні! Європа з вами!»
XS
SM
MD
LG