Доступність посилання

ТОП новини

Берлінська декларація: 50 років після угоди про створення Європейської економічної спільноти


Михайло Мигалисько Прага, 26 березня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Під час урочистої церемонії учора в Берліні канцлер головуючої в ЄС Німеччини Анґела Меркель, президент Єврокомісії Жозе Баррозу та Президент Європарламенту Ханс-Герт Поттерінг підписали Берлінську декларацію. В документі проголошуються основні принципи, на яких ґрунтується ЄС і висловлюється переконання в намаганні зберегти ЄС для добробуту прийдешніх поколінь.


Це був історичний момент для Європи — 50 років від підписання угоди про створення Європейської економічної спільноти 25 березня 1957 року у Римі.

У неділю Берлінську декларацію підтримали лідери країн-членів, які зібралися на неформальний саміт голів держав та урядів 27 країн ЄС в рамках святкових заходів з нагоди 50-річчя створення ЄС. «Ми прагнемо миру та свободи, демократії та верховенства права, взаємної поваги та спільної відповідальності, процвітання та безпеки, толерантності та партнерства, справедливості та солідарності», — мовиться у документі.

Ще перед урочистим підписанням Берлінської декларації канцлер головуючої в ЄС Німеччини Анґела Мерекль заявила: «Перед Європейським Союзом стоять абсолютно нові завдання. Ми повинні об‘єднати нашу зовнішньополітичну активність. Ми повинні разом боротися з терором. І ми повинні затверджувати нашу конкурентоспроможність у глобалізованому світі. Саме в цьому завдання майбутнього і для їхнього вирішення розширений Євросоюз повинен бути дієздатним. У нас є мета – пояснити громадянам Європи, до наступних європейських виборів у 2009 році, як ми уявляємо собі оновлений, дієздатний Євросоюз. Люди в Європі мають право на це, тому що мова йде саме про них, коли ми говоримо про Європейський Союз».

На урочистостях у Берліні лідери Євросоюзу не забули і країну, яку деякі вважають останньою тоталітарною державою на європейському континенті. Президент Європейської Комісії Жозе Мануель Баррозу звернувся листом до народу Білорусі. «Я з нетерпінням чекаю на той день, коли Білорусь посяде своє повноправне місце у Європейській сім’ї, члени якої поділяють цінності демократії, шанують права людини, верховенства права і прагнуть довготривалого миру та процвітання», — наголосив у своєму посланні президент Європейської комісії.

Матеріали до теми:

• Євромаршрут Євросоюз святкує ювілей – п’ятдесят років від дня заснування • Відзначення 50-річчя утворення ЄС у Києві • Камо грядеши, Європейський Союзе??? • У приєднанні країн Балтії до ЄС важливе значення відіграла балтійська діаспора • ЄC готується до святкування свого Дня народження • У 50-річчя Римської угоди громадяни Великої Британії залишаються найскептичнішими щодо європейської інтеграції. • У Польщі відзначають 50-річчя ЄС і дискутують про майбутнє Європи. • Польських євродепутатів у Європарламенті об’єднує ідея входження України до ЄС. • У дні святкування 50-річчя Римської угоди часто згадують Україну. • Камо грядеш, Європо?
XS
SM
MD
LG