Доступність посилання

ТОП новини

Проти НАТО, проти комуністів


Юлія Рацибарська Дніпропетровськ, 26 березня 2007 (RadioSvoboda.Ua) - Дніпропетровські комуністи провели політичну акцію, яку вони назвали «регіональним референдумом щодо НАТО».

Збір підписів
(© RadioSvoboda.Ua)
Бюлетені для опитування
(© RadioSvoboda.Ua)
Імпровізовані скриньки для голосування виставили на площах міст і районів області. Ніяких кабінок, ніякої таємності — люди підходять, беруть бюлетені, роблять позначки тут же на столі і кидають папірець до незапломбованої скриньки.

Опитування з підказкою

У бюлетенях для опитування — два питання, сформульовані російською мовою: «Чи підтримуєте Ви курс Президента Віктора Ющенка на вступ до НАТО?» і «Чи підтримуєте Ви відновлення взаємовигідних економічних зв’язків України з Росією, Білоруссю та Казахстаном у рамках Єдиного економічного простору?». Цікаво, що у варіантах відповіді на перше питання, ніби підказка, спочатку стоїть «ні», а потім — «так», а у другому — навпаки.

На центральній площі Дніпропетровська, під пам’ятником Леніну, спиняються поодинокі перехожі, в основному — літні люди. Пані Марія навпроти питання щодо ЄЕП позначку не ставила, каже, має власну думку тільки щодо НАТО: «Я проти НАТО, нащо воно нам оте НАТО? Свої злодії обікрали, та ще й — НАТО. Потім рабами будемо. Так?».

Голосування не матиме юридичних наслідків

Голосування ще триває, а організатори — представники Комуністичної партії, вже знають приблизні результати —за НАТО висловиться не більше 7% людей, — прогнозує Віктор Серженко, депутат Дніпропетровської міської ради, голова Бабушкінської районної організації Комуністичної партії України. Пан Серженко не заперечує — людей певною мірою дезінформували — результати заходу не матимуть юридичної сили, по суті — це просто опитування громадської думки.

Віктор Серженко: «Під час виборів 2006-го року соціал-демократи збирали підписи, чотири мільйони зібрали, щоб провести справжній референдум. А ми проводимо за Законом «Про політичні партії» опитування. Це буде для того, щоб тиснути на владу думкою народу».

Р.С.: Тобто, Ви визнаєте, що ця акція — суто політична?

Віктор Серженко: «Вона не матиме юридичної сили, це суто політична акція».

З ініціативою заборонити Компартію

У центрі Дніпропетровська, у кількох метрах від намету комуністів лунають пісні українських повстанців. Активісти місцевої організації Конгресу українських націоналістів розпочали збирати підписи за заборону Комуністичної партії, яку вважають антиукраїнською. Голова обласного осередку КУН Микола Хоменко наголосив: «Це партія антиукраїнська, антидержавна. Вона замахнулася на те, щоб ліквідувати інституцію Президента, а в Україні завжди був гетьман, який керував державою. Ми — за президентсько-парламентську республіку. Комуністична партія — загроза для державності України».

За дві перші години у «КУНівців» - сотня підписів противників компартії, збираються не припиняти акції, доки не матимуть кілька десятків тисяч. Таке число, упевнені вони, Конституційний суд не зможе проігнорувати.
XS
SM
MD
LG