Доступність посилання

ТОП новини

Представник МЗС Латвії: Україні слід використовувати можливості, які надає ЄС і сконцентруватися на конкретних практичних діях…


Людмила Пилип Рига, 26 березня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Для Латвії в контексті європейської політики сусідства Україна є пріоритетною країною. Заступник директора Політичного департаменту міністерства закордонних справ Латвії Юріс Пойканс в інтерв’ю Радіо Свобода зазначив, що латвійська сторона зацікавлена у створенні зони вільної торгівлі, полегшенні режиму поїздок українських і латвійських громадян після приєднання Латвії до Шенгенської зони, а також у розвитку політичних, економічних та гуманітарних контактів із Україною.


Після приєднання Латвії до Європейського Союзу контакти між латвійською та українською стороною носять не лише двосторонній характер, а й набувають європейського виміру.

Заступник директора Політичного департаменту МЗС Латвії Юріс Пойкас зазначив, що Латвійська Республіка і надалі підтримуватиме наміри України щодо поглиблення співробітництва з ЄС. Латвійський дипломат наголосив, що Україна в контексті європейської політики сусідства є пріоритетною країною для Латвії: „У кожної країни-члена Європейського Союзу є свої пріоритети в третіх країнах. І, безсумнівно, Україна для нас пріоритет. По-перше, ми виходимо з географічного аспекту, друге – у нас дуже гарні економічні відносини, третє – у нас відбувається дуже активний туристичний обмін. Окрім цього, ми позитивно ставимось до бажання України зміцнити відносини з Євросоюзом та Північноатлантичним альянсом. Ми бачимо Україну пріоритетною, безумовно, як країну, яку ми розуміємо”.

Насамперед створення зони вільної торгівлі

На думку Юріса Пойканса, значним кроком європейської інтеграції буде створення зони вільної торгівлі між Україною та ЄС, що передбачено у проекті нового базового Договору між Україною та Євросоюзом.

„Необхідно використовувати всі можливості, які надає Європейський Союз. Я знаю, що і ваш президент, і прем’єр-міністр Янукович не раз висловлювалися про те, що необхідно внести в цей договір перспективу вступу України в ЄС, але мені здається, що найголовніше нам слід сконцентровуватися на чисто практичних речах, які наблизять Україну до Євросоюзу. Сьогодні можна багато сперечатися про те, будуть внесені ці перспективи в договорі чи ні, а зона вільної торгівлі врешті–решт буде. В результаті чого зможемо обмінюватися товарами без тарифів. Мені здається, що замість риторичних суперечок слід покладатися на досягнення практичних цілей” , – наголосив Юріс Пойканс.

Полегшений візовий режим для громадян України

Представник МЗС Латвії також зазначив, що його країна після приєднання до Шенгенської зони розглядатиме можливість збереження полегшеного візового режиму для громадян України. За його словами, віза не буде безкоштовною, як тепер, однак буде дешевшою.

Юріс Пойканс: „З приєднанням до Шенгенської системи, точно так, як з приєднанням до Європейського Союзу, ми перебираємо перелік норм. Але в плані полегшеного режиму вартість візи буде не 60 євро, а наприклад 35 євро. Плюс є ще багато можливостей видавати безкоштовні візи, особливо для молоді, студентів”.

Заступник директора Політичного департаменту латвійського МЗС також поінформував, що в Латвії в рамках реалізації Плану розвитку співробітництва на 2007 рік існує можливість отримання грантів, як механізму надання допомоги в передачі досвіду Україні. Латвійський дипломат наголосив, що важливу роль в практичній реалізації таких проектів відіграє активна позиція української сторони.
XS
SM
MD
LG