Доступність посилання

ТОП новини

"Кришталевий ювілей" Служби безпеки України: що змінилося в діяльності СБУ за 15 років?


Надія Шерстюк, Віола Бурда /images/photo/SBU_tablichka.jpg Служба Безпеки України відсвяткувала своє п''ятнадцятиріччя. Нині в результаті кадрових перестановок вона не має керівника, але під час святкування дня народження Служби Президент пообіцяв, що він запропонує на цю посаду людину, яка "буде відповідати критеріям патріотизму, професіоналізму та моральних чеснот". На думку Президента, зараз політики намагаються ослабити Службу Безпеки країни та перетворити її на малодієвий орган, який обслуговуватиме доручення приватних осіб. А як сприймають діяльність СБУ пересічні українці, колишні ”службісти”, екс-дисиденти і правозахисники? Чим зараз займається Служба безпеки?

ГЛАС НАРОДУ:
Чим займається Служба безпеки України?
Наталія, пенсіонерка:
- СБУ охороняє громадян, веде діяльність на держпідприємствах, розслідує кримінальні справи про ухиляння від сплати податків. Це дуже серйозна структура. Вона потрібна.
Валерій, підприємець:
- Захищає українські інтереси. Обов''язково має бути! Кожна країна має таку службу. Якщо не буде СБУ, то не буде України.
Ніна Олексіївна, пенсіонерка:
- Я їх не знаю і знати не хочу. Від них толку немає. Вона була б потрібна, якби СБУ займалася справами, які важливі для нашої країни.
Іван Іванович, колишній слюсар, грає на гармошці в переходах:
- А що таке СБУ? Ааа, це міліція?
Аня , школярка:
- Ой, я Вам не можу відповісти. Не цікавлюсь, не знаю.
Андрій Миколайович, електромонтажник:
- Мені доводилося стикатися з КГБ. І з СБУ мав справу, коли працював на митниці. Вміють "підставляти", спостерігати за людьми тощо .Вони гарно відгодовані, їх ще можна вирахувати манері спілкування.


Які вони – сьогоднішні “бійці невидимого фронту”?

20 вересня 1991 року парламент ухвалив постанову «Про створення Служби національної безпеки України», першим пунктом якої ліквідовувався КДБ УРСР. З сумнозвісною діяльністю останнього добре знайомий був Микола Горбаль — поет,композитор, правозахисник та колишній політв"язень, а по тому — народний депутат. Його чотири рази судили за сфабрикованими справами, звинувачували в націоналізмі. Дотепер, каже він, незрозуміло, чим займаються «бійці невидимого фронту» — вже надто засекреченою є ця структура: ані про людей, які там працюють, ані про саму роботу нічого не відомо: «До сьогодні ці люди не вибачилися за минулі свої справи. Але таке враження, що там ніби щось трохи міняється. Говорять, там є спеціалісти, великі спеліалісти. З чого спеціалісти? У Службі мусять працювати патріоти України.»
Микола Горбаль: “Ті, що мене судили, переслідували, ті, що приїжджали до мене в табори, потім почепили тризуби на кашкети, і вже стала Служба безпеки України”


Не тільки колишній народний депутат не знає, чим займається СБУ. Знання про спецслужбу у простих людей теж на рівні здогадок. Деякі з людей, яких опитали “Звуки життя” на столичних вулицях, взагалі не уявляють собі приблизного кола питань, що входять до компетенції Служби.

Напрямки роботи СБУ виписані у Законі “Про Службу безпеки України”, каже речниця Служби Марина Остапенко. Перш за все, це захист територіальної цілісності, конституційного ладу, захист від зазіхань розвідок іноземних держав. Щодо методів роботи, то, за словами пані Марини, вони залишилися такими ж, як і були, і додає — як прийнято у всьому світі. Суттєва ознака сьогоднішньої СБУ – молоді кадри: “Наразі 90 % співробітників – це люди, які прийшли в Службу після проголошення незалежності . 70 % — це молодь до 30 років. СБУ ніколи не використовувалась у політичних цілях, хоча спроби такі були. У Статті 35 Закону записано, що будь-який наказ керівництва, якщо він є злочинним, не відповідає Конституції, то співробітник СБУ не те, що може, але й повинен його не виконувати. Ця стаття нам допомагає в роботі”.

Стаття 24. Обов''язки Служби безпеки України

“Немає державних таємниць, є ціна, за яку їх можна купити”

Помолодшання СБУ має свої плюси та мінуси, каже екс-заступник керівника цієї служби, нині депутат від БЮТ Олександр Скибінецький. Колишні КДБшники, які певний час працювали у спецслужбі Україні були набагато професійнішими, ніж нинішня молодь. Але це не означає, додає пан Скибінецький, що в нас непрофесійна СБУ зараз: “Я не ставив би під сумнів рівень підготовки співробітників Служби, але професійність в розумінні контр розвідувальному, в захисті конституційного устрою потребує підтримки. Люди повинні більш чітко розуміти свої завдання. Люди бідують, зарплати дуже низьки. Початківець отримує 1200 гривень зарплати і якщо він ще не має квартири...Соціальний захист потребує посилення”.
Олександр Скибінецький: “На період початку дев’яностих більшість кадрів СБУ була ще з часів КДБ, але це були професіонали. Сьогодні професійність потребує підтримки”


Юрист і правозахисник Олег Целуйко, який кілька років відстежував діяльність Служби безпеки щодо питань доступу до інформації та прослуховування телекомунікацій, вважає, що за часів президентства Леоніда Кучми діяльність СБУ стала більш комерційною: “Поширена думка про СБУ – “немає державних таємниць, є ціна, за яку їх можна купити”. Служба часом представляє чиїсь комерційні чи політичні інтереси. Окрім цього, спостерігається децентралізація цієї Служби, послабленість СБУ саме як державної структури, бюрократичного апарату у захисті національної безпеки. Складається враження, що люди, котрі в силу своїх посадових обов’язків мають доступ до секретних матеріалів, просто торгують ними”.

Українські народні депутати переконані, що їх підслуховують. Єдине — розходяться в здогадках, хто саме це робить. До цього причетні спецслужби, каже народний депутат соціаліст Василь Волга. Свідченням того є факти, коли фракція обговорює якесь рішення і не встигає оголосити, а вже знають інші політичні сили та громадськість. Нашоукраїнець Микола Катеринчук згадує оприлюднені телефонні перемовини Ющенка та Омельченка, розмови Рудьковського або Порошенка.
Чи прослуховують вас спецслужби?
Василь Волга, СПУ:(сміх) Регулярно! Це не секрет.






Микола Катеринчук, “Наша Україна:Це роблять приватні охоронні структури, які працюють на певне кримінальне угруповання. Потім допомагають тиснути на політиків.



Олександр Голуб, КПУ:Більшість впевнена, що прослуховують. Це робить СБУ. В тому, що вона контролює розмови нардепів, сумніву немає.


Розсекречені “сексоти” – польський досвід

Чинна польська влада вирішила пролити світло на стосунки своїх громадян з колишніми комуністичними спецслужбами. Днями парламент ухвалив закон, котрий зобов''язує очистити органи влади, ЗМІ, суди, школи, вузи тощо від колишніх “сексотів”, тобто секретних співробітників служб, повідомляє кореспондентка Радіо Свобода у Варшаві Єва Поштар. Громадяни, що потрапляють під дію цього закону, отримають спеціальний сертифікат, в якому буде зазначено, співпрацювали вони з КДБ чи ні. В архівних засобах колишніх спецслужб майже півсотні різновидів співпраці: від “балакунів”, що не знали з ким говорять, до справжніх донощиків, які за свої послуги брали гонорари. Усі ці прізвища, навіть осіб, які померли, мають бути оприлюднені. До кола осіб, яких завербували комуністичні спецслужби, потрапили прізвища відомих дипломатів, підприємців, редакторів газет, науковців. Президент Польщі Лех Качинський переконаний, що необхідно оприлюднити прізвища усіх членів спецслужб в Інтернеті. За твердженням фахівців, список “сексотів” може сягнути 20 тисяч осіб.

Хто очолить Службу?

Чесну, моральну та професійну людину обіцяє запропонувати на посаду голови СБУ Президент Віктор Ющенко. Чи зможе стати повноправним главою Служби нинішній в.о. обов”язків Валентин Наливайченко і які можливі кандидатури на цю посаду, розмірковує політолог Кость Бондаренко: “Кадрова політика Президента є настільки непередбачувана, що дуже важко сказати, на кому зупиниться глава держави. Він, на жаль, не обирає за принципом доцільності, а вибирає за принципом лише йому відомої логіки. Я бачу тільки дві фігури на сьогоднішній день: нинішнього в.о.Валентина Наливайченка або колишнього шефа СБУ Ігоря Смешка.”

Президент під час святкування дня народження СБУ пообіцяв визначитися із головою служби вже найближчим часом.

Аудіозапис програми. Перший випуск: Аудіозапис програми. Другий випуск:

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG