Доступність посилання

ТОП новини

Рік після виборів: покращення чийого життя настало вже сьогодні?


           Слухати:Щоб зберегти аудіо-файл на Ваш комп''ютер для подальшого прослуховування, слід натиснути правою кнопкою мишки на лінку "завантажити" та вибрати "Save Target As..." або "Зберегти Об''єкт Як..." та вказати місце для збереження файлу. Після завантаження відкрийте його, двічі клацнувши на ньому мишкою.

Ведучий: Кирило Булкін
Гості Свободи: народні депутати Володимир Макеєнко (Партія регіонів) та Юрій Артеменко (“Наша Україна”).

(Скорочена версія. Повну версію “Вечірньої Свободи” слухайте в аудіозапису.)

Кирило Булкін: Рівно рік тому, 26 березня 2006 року, українці обрали депутатів Верховної Ради 5-го скликання.

Сьогодні одні з обраних тоді говорять про розквіт економіки та стабільність, яких вдалося досягти за рік. Інші кажуть про кризу, вимагають розпуску Ради як такої, що не відповідає політичним уподобанням суспільства, та дострокових виборів.

Хто має рацію у своїх оцінках річної діяльності українського парламенту?

Шановні гості, покращення чийого життя сталося вже сьогодні? Володимир Макеєнко: Дійсно, минув рік від дня виборів. Але ще менше часу пройшло з дня, коли ми створили коаліцію і коли ми сформували уряд. Але за цей же період вдалося зробити дуже багато.

По-перше, ми стабілізували ситуацію в країні, яку ми отримали від своїх попередників. Я не хочу зупинятися на тому, яка це була ситуація, але цифри говорили за себе.

По-друге, прийнятий бюджет на цей рік. Крім того, що він прийнятий, він ще й прийнятий зі змінами і доповненнями. Ці зміни і доповнення чекають на підпис Президента, бо бюджет зараз у Президента...

Власне, бюджет кожен рік треба приймати...

Володимир Макеєнко: Але бюджет повинен бути збалансований і повинен відповідати потребам наших людей.

Нам вдалося не тільки взяти на себе зобов’язання по підвищенню мінімальної зарплати і прожиткового мінімуму в грудні (це була і умова Президента), ми й виконали це своє зобов’язання, і ми робимо свої кроки назустріч людям.

Юрій Артеменко: Я думаю, що він покращив життя кому-завгодно, тобто політикам, незалежно від якого табору вони (я тут не буду кидати в бік помаранчевих чи біло-блакитних), але насправді, на мій погляд, якщо ми спустимося до людей, то вони на собі цього покращення не відчули.

Головна проблема, на мій погляд, яка є зараз в суспільстві, це розчарування людей у політиках, в політиці, такий, знаєте, песимізм і безвихідь, які є на сьогодні.

Ваш колега по парламенту говорить про підняття пенсій, зарплат і так далі, а Ви стверджуєте, що...

Юрій Артеменко: Володимир є фахівцем в бюджеті. Я не хотів би з ним тут сперечатися, бо в нього і цифр під рукою тут дуже багато.

Але я можу сказати, що те, що був прийнятий бюджет, то він приймався кожен рік... Нічого в цьому незвичайного немає.

В тому, що попередні уряди (чи Єханурова, чи Юлії Тимошенко) домагалися більшого: більшого зростання доходів, більшого виводу капіталів з тіні, то це теж факт.

Головне – це не ті цифри, якими ми будемо, на мій погляд, маніпулювати тут, а головне те, що... Спитайте у людей, чи відчули вони це покращення? Ні.

Кирило Булкін: Я хотів би детальніше зупинитися на окремих аспектах життя українського суспільства за цей рік. Це політика, економіка і ще один аспект, як на мене, не менш важливий за перші два: моральний, психологічний та духовний стан суспільства.

Почнемо з економіки. Коаліція любить стверджувати, що всі негаразди спричиняє необхідність виправляти те, що наробила перед тим помаранчева влада.

Я не питатиму Вас, пане Макеєнко, про те, чому цього не врахували, висуваючи гасло “Покращення вашого життя вже сьогодні”, але питаю, скільки ще чекати громадянам? Адже на поганих попередників можна посилатися місяць, два місяці, півроку, але рік, то те вже виглядає якось не дуже пристойно. Чи не так?


Володимир Макеєнко: Якщо реально говорити, то ми працюємо 6 місяців, у нас влада 6 місяців. За ці 6 місяців ви самі бачите реальну економіку, яка у нас сьогодні є.

Я не хочу нагадувати про те, що ціна на газ у нас була в той час, коли ми передали уряд, 50 доларів за тисячу метрів кубічних, а отримали ми її 130 доларів за тисячу метрів кубічних...

А тепер?

Володимир Макеєнко: А тепер, на сьогоднішній день, вона така і є.

Але, зрозумійте, був підписаний багаторічний контракт до того. Чому його розірвали? Чому його поламали? Так трапилося, то ми ті події вже не будемо аналізувати.

Те, що ми становище втримуємо і зробимо нормальний рівень нашого життя... От дивіться: наш уряд, уряд Віктора Федоровича Януковича, зробив реальні кроки для того, щоб наша країна підійшла до вступу у СОТ.

Навіть, якщо проаналізувати ситуацію в парламенті, то все більше і більше народних депутатів розуміють, що ми є силою відповідальною, відповідальною перед людьми, перед суспільством. І, бачите, розширення нашої коаліції! Ми вже її перейменували з “антикризової” в “коаліцію національної єдності”.

Пане Макеєнко, покращилося чи погіршилося життя тих, хто мав би бути головним “мотором” української економіки: представників малого та середнього бізнесу?

На одному з Інтернет-форумів я нещодавно прочитав такі свідчення дописувача (вочевидь, якраз того самого малого чи середнього бізнесмена, який пише про ситуацію “зсередини”), що зараз більше 80% міжнародних автоперевезень оплачуються готівкою, тоді як минулого року це було 30-40 %.

Крім того, він пише, що з людей, які влаштовуються до нього на роботу, лише 5% були оформлені на попередньому місці офіційно.

Як це пояснити інакше, ніж зростанням корупції? І тут уже важко звинувачувати попередні уряди.


Володимир Макеєнко: Треба було запросити міністра транспорту в цю студію, то він би дав відповіді, що стосується міжнародних автомобільних перевезень.

Наша коаліція відповідально підходить до кожних питань. Якщо є такі сигнали, то прошу: дайте листа якого-небудь у ВР, на адресу фракції нашої, коаліції, мене особисто, а ми завтра це озвучимо у ВР і тих негідників, якщо вони є, просто виведемо на чисту воду.

Нам це непотрібно, тому що ми розуміємо, що завтра знову, через деякий період, будуть вибори, і ці підприємці малого і середнього бізнесу прийдуть на виборчі дільниці, і ми хочемо, щоб вони проголосували за нас. Якщо є якісь такі факти, які Ви озвучили, то ми готові за них відповідати і приймати рішення негайно.

Юрій Артеменко: А в мене питання: чому люди не пишуть? Бо є такі факти. Ні для кого не секрет, адже ми ж живемо у суспільстві.

Знову повернення ПДВ, вибачте, через проценти. Я не кажу, що там в Донецькій області чи в Закарпатській, але знову повернення ПДВ: ти мені “відкат” – я тобі.... Знову з’являється рейдерство і так далі.

Чому люди... Бо вони бояться писати! Оце питання, Володю. Чому вони... Не довіряють владі!

Шановні гості, що буде через рік, на вашу думку?

Володимир Макеєнко: Через рік буде стабільна ситуація. Парламент буде працювати, уряд буде працювати... Ми перейшли до економічного блоку законів. Ми впевнені, що ми виконаємо всі зобов’язання перед нашими виборцями щодо мінімальної зарплати, пенсії, прожиткового мінімуму. Ситуація буде покращуватися!

Юрій Артеменко: Я скажу так: Жуль Верн! Дай Боже, щоб так було. Це мрія кожної людини, незалежно від фракції. Але, на жаль, країна розколота і розколота в першу чергу...

А що через рік? Вдасться подолати чи не вдасться подолати?

Юрій Артеменко: Ні, не вдасться. Дай Боже, щоб це вдалося до наступної виборчої кампанії.

(Скорочена версія. Повну версію “Вечірньої Свободи” слухайте в аудіозапису.)

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG