Доступність посилання

ТОП новини

Чому посварилися мер Ужгорода і закарпатська міліція?


Надія Петрів Ужгород, 26 березня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Мер Ужгорода Сергій Ратушняк посварився не лише із головою Секретаріату Віктором Балогою та його родиною. В області триває конфлікт: міська влада – обласна міліція, останню звинувачують у корупції. Начальник закарпатської міліції генерал Максимов сьогодні на прес-конференції відкинув абсолютно всі обвинувачення Ратушняка і назвав їх звичайними «весняними настроями» окремих політиків.

Начальник Закарпатського УМВС генерал-лейтенант Віталій Максимов.
Весняні настрої або ж розборки між закарпатської міліцією та органами місцевого самоврядування? Сьогодні головний міліціонер Закарпаття Віталій Максимов перервав невикористану ще з минулого року відпустку, аби відповісти на всі звинувачення на свою адресу з боку мера Ужгорода.

Ще 10 днів тому Сергій Ратушняк розповів міністру внутрішніх справ України Василеві Цушку про нібито тотальну корупцію, хабарництво й інші зловживання у закарпатській міліції.

Звинувачення мера – прикриття контрабанди і нелегалів

Ратушняк заявив, що міліція покриває контрабанду через прикордонні переходи, займається переправлянням нелегальних мігрантів за кордон. Міський голова попросив міністра внутрішніх справ посприяти у розкритті цих злочинів, стверджує речник міського голови Ужгорода Олег Подебрій: «Позиція міського голови є однозначна: в Закарпатті створена мафіозна структура під головуванням дуже відомого в Україні політика, який позиціонує себе в межах України як великий опозиціонер. В Закарпатті в його руках вся влада. Сергій Миколайович Ратушняк звернувся до прем’єр-міністра Януковича, до голови Верховної Ради Мороза, аби нам сюди надіслали комісію з перевірки корупційних діянь клану...».

Генерал Максимов: влада хоче мати «кишенькового» обласного голову МВС

Віталій Максимов усі звинувачення пояснює дуже просто: «Усі звинувачення пана Ратушняка у свій бік я повністю відкидаю, на всі 100 відсотків. Я прекрасно розумію, що кожному керівнику місцевого органу самоврядування, меру, іншим керівникам хочеться мати свого начальника міліції, кишенькового, який буде чітко виконувати вимоги, накази безпосередньо, не дивлячись на закони, того керівника».

Генерал каже, що пан Ратушняк також невдоволений тим, що закарпатська міліція зараз розслідує факти розкрадання комунальними службами Ужгорода державних грошей.

А на звинувачення у так званому «контролі» контрабанди та переправляння нелегалів за кордон, Максимов відповів: справді, такий контроль існує, але в дещо іншому трактуванні: «Дійсно, ми активно в цьому році почали цими проблемами займатися, але іншим шляхом. За весь минулий рік, 2006, за матеріалами УМВС У Закарпатській області були порушені всього 4 кримінальні справи, що стосуються фактів контрабанди. На 26 березня уже порушені 5 кримінальних справ по контрабанді. Що стосується нелегалів, теж є проблема, і міліція активно з цим питанням бореться. За весь минулий рік за матеріалами міліції порушені 9 кримінальних справ. Уже на сьогодні порушені 12 кримінальних справ».

Міліція і влада з’ясовує стосунки?

Ужгородці, у свою чергу, вважають, що керівники міста й міліції займаються не своїми прямими обов’язками, а з’ясовуванням стосунків.

29-річний мешканець Ужгорода В’ячеслав зауважив: «Так, я чув таку інформацію, що десь, можливо, міліція займається «кришуванням». Але, думаю, хай би краще кожен розбирався у своєму господарстві. Все ж таки це питання і не міліції, і не міської влади».

Віталій Максимов очолює управління внутрішніх справ у Закарпатській області всього півтора місяці. До того часу він керував міліцією Львівщини. Генерал стверджує, що не дуже хотів повертатися на Закарпаття, в якому працював 7 років тому. Але довелося…
XS
SM
MD
LG