Доступність посилання

ТОП новини

ООН офіційно пропонує для Косова «контрольовану незалежність»


У доповіді, поданій до Ради Безпеки ООН, це названо «єдиним життєздатним виходом» для політичної стабільності й економічного виживання Косова. Автор плану, спецпредставник ООН на Балканах Мартті Ахтісаарі, вважає, що навіть номінальна автономія Косова в межах Сербії «просто неможлива».

У доповіді, поданій до Ради Безпеки ООН, це названо «єдиним життєздатним виходом» для політичної стабільності й економічного виживання Косова.

Автор плану, спецпредставник ООН на Балканах Мартті Ахтісаарі, вважає, що навіть номінальна автономія Косова в межах Сербії «просто неможлива».

Він пропонує Косову обмежену спершу незалежність із власною конституцією, прапором, гербом, гімном, збройними силами і правом вступати в міжнародні організації нарівні з суверенними державами.

Міжнародна спільнота має на початку далі здійснювати в Косові цивільний і військовий контроль, головно задля захисту тамтешньої сербської меншини.

У супровідній доповіді до плану Ахтісаарі вжив слово «незалежність» уперше. Але в самому тексті його плану цього слова немає.

За словами дипломатів, Рада Безпеки, можливо, почне перші офіційні обговорення цього плану на початку квітня.

Як очікують, резолюцію про цей план Рада Безпеки мала б ухвалити до літа.

Повну підтримку планові вже висловив Генеральний секретар ООН Пан Ґі Мун.

Підтримують план і США, Велика Британія, Європейський Союз загалом і НАТО.

Раніше серйозні застереження до цього плану висловлювала Росія, яка має в Раді Безпеки право вето.

Для Сербії відокремлення Косова неприйнятне. Це знову підтвердив Президент Сербії Борис Тадич. Територія краю є для сербів колискою їхньої державності.

Нині близько 90 відсотків мешканців краю становлять місцеві косовські албанці, для яких неприйнятне повернення під владу Сербії. Президент Косова Фатмір Сейдіу назвав день офіційного подання плану Ахтісаарі історичним.

Край Косово після конфлікту кінця 1990-х років формально залишається у складі Сербії, але перебуває під керуванням ООН.
XS
SM
MD
LG