Доступність посилання

ТОП новини

Іран не поспішає йти на переговори про ядерну програму і застерігає критиків


Без результату закінчилася телефонна розмова Верховного представника ЄС із зовнішньої політики і політики безпеки з керівником іранської делегації з ядерних питань. Із іншого боку Тегеран застеріг США від можливого нападу на Іран.

Без результату закінчилася телефонна розмова Верховного представника ЄС із зовнішньої політики і політики безпеки з керівником іранської делегації з ядерних питань.

Хав’єр Солана подав Алі Ларіджані нову пропозицію п’яти постійних членів Ради Безпеки ООН та Німеччини знову піти на переговори щодо розбіжностей навколо іранської ядерної програми. Але представник Тегерана погодився лише та те, щоб не переривати контактів.

Із іншого боку Тегеран застеріг США від можливого нападу на Іран. Так Тегеран відповів на звинувачення Білого Дому, що Іран не виконує свої міжнародні зобов’язання. При цьому Вашингтон водночас повторив, що США не мають намірів воювати з Іраном.

А керівники Росії й Китаю заявили, що іранське питання треба вирішити тільки мирним шляхом.

Водночас голови обох держав закликали Іран вжити необхідних і конструктивних кроків, щоб виконати відповідні резолюції Ради Безпеки ООН і Міжнародного агентства з атомної енергії. Про це мовиться в спільній декларації, яку Владімір Путін і Ху Цзіньтао підписали в Москві.

У суботу Рада Безпеки ООН у черговій резолюції знову висунула Іранові вимогу припинити свою ядерну програму, а тим часом запровадила проти Тегерана додаткові санкції через відмову виконати попередні вимоги.
XS
SM
MD
LG