Доступність посилання

ТОП новини

Сьогодні в Москві прем’єр-міністри Латвії та Росії укладуть латвійсько-російську угоду про кордон.


Людмила Пилип Рига, 27 березня 2007 (RadioSvoboda.Ua). Сьогодні в рамках офіційного візиту прем’єр-міністра Латвії Айгарса Калвітіса до Росії відбудеться його зустріч з російським колегою Михайло Фрадковим, в ході якої буде укладена угода про кордон між країнами. Латвійська і російська сторони сподіваються, що підписи прем’єрів під цим документом покладуть крапку у питанні, невирішеність якого вже кілька років сприяла загостренню відносин між двома сусідніми країнами.

Угода про кордон між Латвією та Росією була парафована ще 10 років тому і готувалась до укладення в Москві 10 травня 2005 року. Однак після того, як латвійська сторона в односторонньому порядку приєднала до угоди декларацію, Росія відмовилась підписувати документ. Справа в тому, що в декларації Латвія посилалась на Мирну угоду від 1920 року, укладену між Латвією та радянською Росією, згідно з якою колишній повіт Абрене, а нинішній Питаловський район Псковської області належить Латвії.

Створення латвійською стороною юридичного прецеденту, яке давало теоретичне право Ризі на висунення територіальних претензій до Росії, довгий час ускладнювало відносини між двома країнами. Лише нинішній латвійський уряд вирішив довести цю справу до кінця. Декларація була визнана такою, що утратила чинність, а уряд Латвійською Республіки доручив підписати документ прем’єру Айгарсу Калвітісу. Передбачалось, що в церемонії укладення прикордонної угоди візьмуть участь президенти двох країн, однак за інформацією прес-служби президента Латвії, зустріч Вайри Віке-Фрейберги з Володимиром Путіним може відбутися лише через місяць. Натомість, президент Росії завтра о 13 годині планує зустрітися з латвійським прем’єром.

Програма офіційного візиту Айгарса Калвітіса в Росію, який розпочався 26 і завершиться 28 березня, буде насиченою. Вчора відбулась його зустріч з Патріархом Московським Алексієм ІІ, який минулого року перебував з візитом в Латвії. Завтра відбудеться зустріч Айгарса Калвітаса з президентом «Газпрому» Олексієм Міллером. На думку російських політологів, укладення латвійсько-російської прикордонної угоди відкриє нові можливості для двосторонньої співпраці.

Доречно зазначити, що в латвійському суспільстві неоднозначно ставляться до укладення угоди в згаданій редакції. Зокрема, радикально налаштована частина латвійського населення вважає, що територія Абрене належить Латвії і повинна бути їй повернена.
XS
SM
MD
LG