Доступність посилання

ТОП новини

Фестиваль аудіовізуальних мистецтв «Відеологія»


Ярослав Гребенюк Луганськ, 27 березня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Альтернативне кіно, яке не показують на телебаченні, на екранах кінотеатрів, можна було дивитись упродовж трьох днів у Луганську. Фільми авторів із 16 країн світу привезли до Луганська куратори міжнародного фестивалю «Відеологія».

Рваний ритм барабану та кольорові плями, вихоплені стробоскопом. Медитативна подорож вулицями Белграда з епіграфом із Курта Воннегута. Історія боротьби німки за свободу турецьких курдів. Зіткнення американців з ісламським світом, що передане виключно за допомогою орнаментів.

Альтернативне кіно не для масового глядача

Близько двох десятків короткометражок, що були привезені в Луганськ із Волгограда – це призери міжнародного фестивалю аудіовізуальних мистецтв «Відеологія». Більшість фільмів – пошуки нових течій у мистецтві.

Куратор фестивалю Ілля Пермяков наголосив: «У нас у програмі фестивалю авторські фільми, зроблені у різних жанрах, від анімації і відео-арту до документального кіно. Добірка така, що всі ці фільми зроблені не індустріями кінематографа, а зроблені митцями. Тобто, все це індивідуальні авторські роботи. Мета – познайомити глядачів з тим, що відбувається у сучасному екранному мистецтві».

Побачене в кінотеатрі «М’юзік-бокс» досить незвичне для більшості глядачів. Масовим це кіно аж ніяк назвати не можна, великих касових зборів такі стрічки не зроблять. Проте молодь, яка захоплюється авангардом і контркультурою, переглядала триденну програму з цікавістю.

Деякі роботи стали темою суперечок, але ж провокувати глядачів на відверту розмову – це одне із завдань, які ставили перед собою організатори фестивалю.

Враженнями від побаченого поділилася одна із глядачок Євгенія Костіна: «Якби мені була задана така тема, я б зняла це зовсім інакше. Що мені дуже сподобалось – це фільм зі США «Чоловіки та жінки». Чому я не почула ніякої думки про нього? Я вважаю, що за 2 хвилини неможливо його якось переробити у собі. Дуже цікаво, як на мене, і його треба дивитись декілька разів – хоч 100 разів – і кожен раз відкривати щось нове».

Без коштів від квитків та державної допомоги

Перегляд фільмів «Відеології» у Луганську організував Олексій Біда, вільний дизайнер. Організував і фінансував самотужки: спонсори відмовились дати гроші за два дні до показів

Олексій Біда: «Спонсорів не виявилось. Я сподівався, що це окупиться із заходів, але тут з’явились проблеми правового характеру. Власники клубу почали вимагати якісь дозволи від Міністерства культури на право перегляду. Хоча автори фільмів, які присилаються на фестиваль заздалегідь підписують угоду, що стрічки можуть використовуватись у переглядах. Ми не знайшли спільної мови, тому перегляди виявились із вільним входом і з благодійними внесками від глядачів».

Попри фінансові складнощі Олексій планує продовжити кінопокази. За 2-3 місяця він проводитиме у Луганську перегляди колекції московського клубу паралельного кіно «Сине Фантом».
XS
SM
MD
LG