Доступність посилання

ТОП новини

На ратифікацію латвійсько-російської угоди про кордон очікують гострі дебати в Держдумі Росії та Саеймі Литви


Людмила Пилип Рига, 27 березня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Довгий шлях до укладення латвійсько-російської угоди про кордон завершився сьогодні в Москві. Прем’єр-міністри Латвії та Росії Айгарс Калвітіс та Михаіл Фрадков своїми підписами на документі підтвердили бажання сторін досягти остаточної домовленості в цьому питанні. З укладенням угоди сторони засвідчили, що не мають жодних територіальних претензій одна до одної. Натомість латвійські політики очікують, що ратифікація латвійсько-російської прикордонної угоди в Держдумі Росії та Саеймі Литви не буде легкою.


Айгарс Калвітіс та Михаіл Фрадков сьогодні у Москві.
Сьогодні відбулась перша від 1994 року зустріч прем’єр-міністрів Латвії та Росії, в перебігу якої Айгарс Калвітіс та Михаіл Фрадков уклали латвійсько-російську угоду про кордон. Цю угоду готували до укладення ще в 2005 році, однак приєднання до цієї угоди латвійською стороною в односторонньому порядку декларації – призвело до відмови Росії підписати цей документ. Лише через 2 роки латвійський уряд відмовився від декларації, в якій з посиланням на Мирний договір 1920 року Латвія обумовлювала своє право на повіт Абрене – нинішній Питаловський район Псковської області Росії.

Міністр закордонних справ Російської Федерації Сергій Лавров зазначив, що угода про державний кордон із Латвією в нинішній редакції повністю відповідає інтересам Росії. На думку російських експертів, візит Айграса Калвітса до Росії та заплановані в його рамках зустрічі з президентом РФ Володимиром Путіним та іншими посадовими особами свідчать про зацікавленість російської сторони у співпраці з Латвією.

Угоду підписали не президенти, а глави урядів. Чому?

Водночас, на думку латвійських політологів те, що укладення угоди відбулось на рівні керівників урядів і в церемонії не взяли участі президенти двох країн – свідчить про бажання російської сторони залишити за собою право на дії з огляду на те, як проходитиме ратифікація угоди в латвійському Саеймі.

Так, латвійський політолог Петеріс Вінкеліс вважає: „Це свідчить про те, що ця угода для Росії не є такою важливою, як ми її бачимо. На мою думку, зустріч наших президентів відбудеться, але після ратифікації документу в Саеймі. Це зберігається як стимул Латвії для скорішої ратифікації.”

Прем’єр-міністр Латвії Айгарс Калвітіс після укладення прикордонної угоди висловив сподівання, що процес ратифікації завершиться вже в травні.

І з російського, і з латвійського боку чимало незадоволених

А на думку керівника фракції партії „Центр злагоди” в Саеймі Латвійської республіки Юріса Урбановича, затвердження документа не проходитиме легко ані в Латвії, ані в Росії. Оскільки російські депутати напередодні виборів в Держдуму не пропустять можливості порушити питання про недотримання прав російськомовного населення в Латвії. Натомість окремі опозиційні латвійські партії вже оголосили про свій намір оскаржити укладену угоду в Конституційному суді.

„Я з певним хвилюванням дивлюсь як на дебати у нашому Саеймі, так і на дебати в Охотному ряду в Думі, причому як у Верхній, так і в Нижній палаті”, – висловив свої побоювання Юріс Урбанович

Вітаючи укладення латвійсько-російської угоди про кордон, Юріс Урбанович водночас зазначив, що це не означає автоматичне вирішення усіх проблем, які існують між Латвією та Росією. На його думку, набуття чинності документа не стане моментальним каталізатором для активізації двосторонніх відносин.
XS
SM
MD
LG