Доступність посилання

ТОП новини

У Закарпатті почали масово відмикати газ


Надія Петрів Ужгород, 27 березня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Державне підприємство “Газ України” погрожує залишити без тепла і гарячої води регіони-боржники у сплаті за блакитне паливо. У “чорному” списку Дніпропетровська, Харківська, Луганська, Донецька, Запорізька, Івано-Франківська, Сумська та Рівненська області.


На Закарпатті вирішили не чекати на київських чиновників і самі почали відімкнення. Четвертий день майже 70 тисяч мешканців Ужгорода живуть без гарячого водопостачання та опалення, хоча офіційно опалювальний сезон ще не закінчився.

Газопостачальники припинили подавати блакитне паливо комунальним підприємствам із теплопостачання міста. Кажуть, причина у заборгованості останніх за газ.

Кажуть, що змушені, бо нема виходу

Сьогодні на брифінгу перший заступник «Закарпатгазу» Василь Фізер повідомив, що іншого виходу з ситуації немає: «В противному випадку, якщо ми цього не зробимо, то ДК «Газ України», ми отримали такого листа, буде «виставляти» цей газ нам, але вже не за ціною по 686 грн., як за ціною для підприємств теплопостачання, а за ціною для промислових підприємств – 1117,96 копійок».

Газовики відмикають не лише підприємства, а й індивідуальних споживачів, каже Василь Фізер: «Може, комусь це й неприємно, але ми інтенсивно стали відключати боржників. По-перше, таким чином стараємося покращити оплату. З другого боку, якщо людина неоплачений газ відбирає, ми це припиняємо, отже, меншає споживання, відповідно, йдуть менші нарахування, і відсоток оплати у нас збільшується».

Через низький рівень розрахунків за газ область можуть позбавити дотацій. Згідно з постановою Кабміну субвенції регіонам надаватимуть пропорційно до рівня сплати за спожите блакитне паливо. А це означає, що наприкінці року вчителі та лікарі можуть залишитися без зарплат. Або ж будуть недобудовані різні об’єкти чи недофінансовані соціальні програми.
XS
SM
MD
LG