Доступність посилання

ТОП новини

Фінансування театрів за категоріями


Леся Бакалець Київ, 27 березня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Міжнародний день театру київські храми культури вперше відсвяткували у групах. Попередньо оцінені та детально вивчені 22 муніципальних театри поділені на категорії, за якими вони будуть отримувати менше або більше фінансування.

Вже 15 років театр “Золоті ворота” відзначає своє професійне свято без власного приміщення. Зараз актори ділять одну сцену з Театром ляльок і дають одну виставу на тиждень.

Проблемні театри – літера “D”

Валерій Пацунов, художній керівник "Золотих воріт" цього року, окрім фінансових проблем, отримав ще літеру “D”. Це назва категорії театрів, які Головне управління культури міста Києва вважає проблемними і такими, що не задовольняють потреби киян.

Колектив пана Пацунова звинувачують у нерегулярних виставах та фактичній відсутності репертуару. Сам художній керівник обурюється. Він каже, що за ті півроку, які його театр має більш-менш стабільне приміщення, жодний представник експертної комісії його творчої роботи не бачив.

Валерій Пацунов: “Публіка до нас ходить, ажіотаж навколо вистав, стабільність. Але ніхто не був у нас саме з тих, хто вважає себе експертною комісією”.

Дитячі, стабільні, театри нацменшин і проблемні

Борис Курицин – голова дорадчої ради, яка і розділила всі київські муніципальні театри на чотири категорії. Окрім проблемної четвертої він називає ще категорію “А” – це дитячі театри, які потребують особливої уваги. Під літерою “В” – стабільні театри, які мають свого постійного глядача, і “С” – театри національних меншин.

У відповідь на обурення Валерія Пацунова, Борис Курицин радить йому подумати, а чи все гаразд у його театрі: “Замість того, щоб доводити, що ніхто з представників дорадчої ради не був на його виставах, краще зупинитися і подумати, що відбувається з твоїм театром”.

Борис Курицин розповідає, що розподіл театрів на категорії не означає, що якісь закриють чи не будуть давати грошей взагалі. На кожен театр і надалі буде виділятися сума на комунальні послуги, зарплату. Йдеться тільки про фінансування нових постановок. Театри категорії “Д” їх не отримають.

“Виходить багато галасу даремно. Якби знову всім дали все – то і галасу ніякого не було б. А двом театрам сказали: ви не виробляєте продукт, який може задовольняти київського глядача”, – зауважив Борис Курицин.

Бізнес чи мистецтво?

Жодна держава світу не утримує повністю всі свої театри, запевняє пан Куріцин. Існує різні варіанти розподілу коштів, але такого, щоб “кожній сестрі по калачу, немає ніде”.

А театральний критик Олег Вергеліс вважає, що таких калачів у Києві зовсім не багато. Він називає сортування театрів некоректним. І наголошує, що існують інші шляхи вирішення проблеми нестачі коштів у театрів: “Треба не просто розламати бублика на рівні частини, треба знайти шлях, як із 35 млн зробити 45, залучити додаткові кошти і підтримати всі театри у Києві”.

Тим часом художній керівник "Золотих воріт" Валерій Пацунов повідомив, що начебто представники нової влади вже відвідали його вистави. І літеру “D” із “Золотих воріт” знімуть. А сам театр, за його словами, має бути мистецтвом, а не бізнесом. І заробляти гроші не є його основним завданням.
XS
SM
MD
LG