Доступність посилання

ТОП новини

Візит Януковича до Брюсселя. Які результати?


Наталія Вікуліна Брюссель, 27 березня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У перебігу сьогоднішнього візиту до Брюсселя Прем''єр-міністр України Віктор Янукович зустрівся з керівниками європейських інституцій. Він побував на відкритті виставки в Європарламенті, присвяченій Голодомору в Україні 1932-33 років та виступив з промовою на засіданні Комітету Європарламенту із закордонних справ.

Прем’єр-міністр України Віктор Янукович з Президентом Єврокомісії Жозе Баррозу у штаб-квартирі ЄС у Брюсселі. 27 березня 2007 р.
Йшлося насамперед про перспективу подальшої євроінтеграції України. Голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу заявив, що Єврокомісія зацікавлена в тому, щоб майбутня угода між Брюсселем та Києвом наблизила Україну та Євросоюз. Окрім того, переговори щодо угоди відкриють нові можливості для Києва, який прагне створити з Євросоюзом зону вільної торгівлі та збільшити енергетичну співпрацю з ЄС.

“На зустрічі з Прем''єр-міністром Януковичем я підтвердив, що як тільки буде вирішено про вступ України до СОТ, ми готові створити угоду про розширену зону вільної торгівлі з Україною” , – зазначив Жозе Мануель Баррозу.

Верховний представник ЄС із зовнішньої політики й політики безпеки Хав''єр Солана також заявив, що Євросоюзу слід поглибити відносини з такою важливою країною як Україна.

А голова Європарламенту Ганс-Ґерт Поттерінг зауважив: “Європейські прагнення і інтеграція України є можливими, але питання її членства в ЄС не стоїть на порядку денному у найближчі роки. Спочатку Євросоюз має змінити свою власну структуру, нам потрібна нова конституційна угода, без якої не можна думати про розширення”.

Янукович пообіцяв реформи та засудив політику Голодомору 1932-33 років

У свою чергу Віктор Янукович запевнив європейських співрозмовників, що Україна в наступне десятиріччя буде проводити реформи по всіх пріоритетних напрямках із Євросоюзом.

У присутності Януковича сьогодні у Європарламенті відкрили виставку, присвячену Голодомору в Україні 1932-33 років. А сам керівник українського уряду у своєму виступі зазначив: “Не можна не засудити таку політику, яка спрямована проти власного народу”.

Група євродепутатів хоче завдяки виставці здобути більшу підтримку своїх колег, які можуть до середини травня підписатися під резолюцією, що визнає Голодомор в Україні у 1930-их роках геноцидом. Окрім того, європарламентарі привертають увагу громадськості до трагедії в українській історії.

Організаторка виставки, євродепутат від Польщі Гражина Станішевська зауважила: “Сподіваємось, що завдяки нашим спільним зусиллям історія Голодомору стане відомою європейській громадськості”.

І знову заява про неготовність вступити до НАТО

Віктор Янукович не зустрічався сьогодні з керівництвом НАТО, але тема Північноатлантичного альянсу під час візиту прозвучала.

Відповідаючи на запитання про підтримку Конгресом США вступу України до НАТО, Янукович заявив, що в Україні успішно йде співпраця з НАТО, але в жодних документах не передбачена дата вступу Києва до альянсу. Віктор Янукович зазначив, що сьогодні Україна не готова до вступу до НАТО, адже це підтримує лише 20% населення і що питання про членство Києва в альянсі буде вирішуватися на всеукраїнському референдумі.
XS
SM
MD
LG