Доступність посилання

ТОП новини

«Вимріяти Україну» (українсько-польський ярмарок творчих ідей у Прилуках)


Богдана Костюк Київ, 28 березня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – «Вимрій Україну» – під таким гаслом у місті Прилуки на Чернігівщині відбувся українсько-польський ярмарок творчих ідей. Цей захід став справжнім майданчиком для інноваційних проектів і налагодження партнерства між так званими «малими містами» України і Польщі.

Торт "З днем народження, мріє!"
Аудиторія, де проходив українсько- польський форум
Європейська практика свідчить, що успішний розвиток «малих міст» і місцевих громад визначають три умови: справжнє бажання населення поліпшити життя у своєму місті; наявність у ньому людей, здатних генерувати зміни, і готовність місцевої влади підтримати, а ще краще їх очолити.

Всі ці складові, як стверджують польські гості з містечка Жори, наявні у їхній країні. Художниця, депутатка Жоринської ради Агнешка Міка розповіла: «Місто Жори розташоване на північному сході Польщі, недалеко від кордону зі Словаччиною і Чехією. Це сусідство історично наклало відбиток на культуру і традиції нашої місцини: Жори – місто кількох слов’янських народів і культур, його мистецький бренд – фестивалі народної музики, народні забави, особливою популярністю користуються весняний Фестиваль феєрверків і кінний театр. У ці проекти залучена фактично ціла жоринська громада, влада і бізнес підтримує ці акції. Отак ми вимріяли Жори і хочемо допомогти Прилукам вимріяти себе і цілу Україну на мапі європейської культури».

В українських Прилуках налаштовані оптимістично і бачать велику перспективу

Прилучани абсолютно упевнені: належні інвестиції в культуру перетворить їхнє місто на мистецький і туристичний центр – і не лише Чернігівщини, але і всієї України. Північний форпост Київської Русі, одна з козацьких столиць доби Гетьманщини, місто на шляху «з варяг у греки» готується до відродження своєї слави. Тим більше, що на його території працюють чималі підприємства і більшість місцевих бізнесменів готові підтримати культурні ініціативи земляків.

На думку міського голови Юрія Беркута, історика за фахом, економічна підтримка культурних проектів дозволить підтримати «всеукраїнський» та «європейський» культурний прорив Прилук: «Потенціал, ті культурні ініціативи та проекти, які народяться, ми, безумовно, будемо намагатись реалізувати. І переконаний – це буде сприяти тому, щоб ті ідеї, які вже прижились у нас, у Прилуках, люди реалізовували у своїх містах, тому що культурний спадок і загальна культура людини – це той форпост, на якому базується життя людини в цілому».

Для того, щоб Україна засяяла своїми яскравими кольорами

А молодий режисер Артемій Аніщенко переконаний, що митці своїми справами повинні доводити, що Україна є державою європейською: «Для мене вимріяти Україну – це той стан, коли кожна людина усвідомлює, що саме вона може зробити для України, для того, щоб тут стало жити цікавіше, світліше, яскравіше; щоб Україна засяяла своїми яскравими кольорами».

Українські Прилуки і польські Жори домовились спільно малювати світлими, яскравими фарбами своїх культур європейську мапу. Адже, як каже живописець Алойзі Блендовський, мистецтво і культура – це спільна візитівка країн-сусідів.
XS
SM
MD
LG