Доступність посилання

ТОП новини

Мешканці південно-східної Польщі відзначатимуть Міжнародний день театру у Львові


Єва Поштар Варшава, 28 березня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Шанувальники театру з південно-східної Польщі, щоб подивитись балет чи послухати оперу, колись змушені були їхати до Варшави, долаючи відстань у 400 кілометрів. А віднедавна поляки можуть також скористатися пропозиціями туристичних фірм відвідати Львівський оперний театр.

І хоча Міжнародний день театру припадає на 27 березня, Центр культури в місті Перемишль запросив мешканців Підкарпатського регіону Польщі символічно відзначити це свято в п’ятницю у Львові. Там цього дня в Оперному театрі разом з українською публікою вони будуть присутні на прем''єрі опери Джакомо Пучіні "Тоска".

Досі шанувальники оперного мистецтва з південно-східного регіону Польщі змушені були долати відстань близько 400 кілометрів до Варшави. Тоді як до Львова в 10 разів ближче, до того ж і Львівський оперний театр визнаний у світі. Вартість дороги до Львова й назад, квиток до театру, лібретто та екскурсія по місту обійдуться кожному польському туристові в неповних 20-30 євро.

Організаторка поїздки, працівниця Центру культури міста Перемишля Аліція Сосновська розповіла Радіо Свобода: "Щоразу більше осіб, зацікавлених виїздом на спектаклі до Львова. Так підбираємо пропозиції репертуару, щоб люди були задоволені. Маємо вже постійну групу охочих, які цікавляться оперним мистецтвом, класичним балетом".

Культура долає дотеперішні стереотипи

Пані Сосновська наголошує, що перемишльський Центр культури, який співпрацює із сусіднім Львовом, зумів виховати серед мешканців Підкарпатського регіону Польщі певну групу шанувальників української культури. У Перемишлі переконані, що це допоможе долати стереотипи не лише українсько-польської історії, але і сьогодення. Адже частині поляків українсько-польська прикордонна зона досі відома лише із повідомлень про нелегальну торгівлю підакцизними товарами.

Аліція Сосновська: "Ті, що займаються торгівлею, не їдуть автобусом, це "човники". Вони йдуть на заробіток пішки через цілодобовий прикордонний пункт пропуску Медика-Шегині. Ми їдемо в оперний театр, так як годиться для цієї установи. Учасники виїзду навіть одягаються відповідно до нагоди: не в джинси і футболки".

У Львові йдуть назустріч польському глядачеві. У квітневому репертуарі Оперного театру передбачено виставу "Страшний двір" польського композитора Станіслава Монюшки. Спектакль має відбуватися мовою оригіналу.

Найбільші перешкоди – довжелезні черги на кордоні

Працівниця Центру культури міста Перемишль Аліція Сосновська розповіла і про найбільші перешкоди, які по дорозі до Львова зустрічають польські шанувальники оперного мистецтва: "На кордоні жахливі черги. Повертаючись після спектаклю зі Львова, нам доводиться навіть до ранку чекати на в''їзд до Польщі".

Пані Сосновська сподівається, що колись ситуація на українсько-польському кордоні нормалізується і культурний обмін між Україною та Польщею відбуватиметься без жодних перешкод.
XS
SM
MD
LG