Доступність посилання

ТОП новини

Вбивство Максима Курочкіна – політичні й бізнесові версії. Росія і Польща у боротьбі за Україну. (Огляд європейської преси)


Василь Зілгалов Прага, 28 березня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Європейські газети звертають увагу на обставини вбивства в Києві російського бізнесмена Максима Курочкіна і наголошують на його зв’язках із нинішнім українським прем’єр-міністром Віктором Януковичем.

Представники слідчих органів в Україні заявили пресі, що вони не пам’ятають, щоб кримінальні «розборки» завершувалися вбивством підозрюваного в приміщенні суду. Чимало експертів вважають, що характер вбивства свідчить про надзвичайно ретельну підготовку вбивства Максима Курочкіна, що не схоже на звичайну помсту криміналів. Деякі російські видання звертають увагу лише на кримінальні версії вбивства російського бізнесмена, пов’язані з дніпропетровським ринком «Озерка», а інші – на зв’язок Максима Курочкіна з великою політикою.
Ринок "Озерка" у Дніпропетровську
Так, «Время новостей» нагадує, що в день приїзду в листопаді 2006 року до Києва, коли Максим Курочкін добровільно здався українській міліції, якою тоді керував ще Юрій Луценко, російський бізнесмен заявив у Борисполі, що він має наміри «підготувати ґрунт для візиту в Україну Владіміра Путіна».

Інша російська газета, «Коммерсант», наводить думки експертів, котрі вважають, що «кіллер почав готуватися до вбивства від самого початку судового засідання і не виключено, що снайпер був готовий вистрілити прямо у зал суду». Газета відзначає також, що автомобіль вбивці «був зареєстрований на людину, яка і не підозрювала, що вона є власником іномарки».

А впливова лондонська газета «Файненшел Таймс» зазначає, що Максим Курочкін під час президентських виборів 2004 року був у Києві «директором «Російського клубу», до якого входили росіяни, котрі підтримували Віктора Януковича у боротьбі з прозахідним Віктором Ющенком».

Інші видання нагадують висловлювання Курочкіна про його причетність до фінансування лівих партій в Україні. Вже згадану «Файненшел Таймс» дивує безпорадність української міліції, котрій Максим Курочкін не раз заявляв, вже перебуваючи у СІЗО, що готується його вбивство. Лондонське видання також інформує про те, що нещодавно були вбиті найближчі охоронці Курочкіна.

Кваснєвський закликає українців змінити політичний годинник


У польській пресі продовжується серія публікацій про політичний хаос в Україні. «Ґазета Виборча» цитує виступ колишнього президента Польщі Александра Квасневського у Львові, де той закликав Україну «вийти із шпагату між Росією та Заходом і ясно заявляти про свої власні наміри та швидше реагувати на зміни». Ця польська газета пише, що Квасневський здійснює лекційний тур Україною, щоб переконати місцеві еліти у необхідності інтеграції країни в європейські структури. Він планує до кінця тижня виступи у Донецьку та Дніпропетровську.

«Ґазета Виборча» також наводить слова Квасневського про те, що «великою перешкодою на шляху Києва до членства в ЄС є те, що на Україну на Заході дивляться, насамперед, із перспектив їхніх стосунків із Росією. А друге – це втома багатьох європейських держав від великої кількості нових членів... Третю проблему – українці можуть вирішити самі. В Європі політична доба триває 24 години, а в Україні 6 місяців. Так не має бути, ви маєте реагувати на зміни оперативно», – наголосив Квасневський у Львові на початку тижня, про що інформує «Ґазета виборча».
XS
SM
MD
LG