Доступність посилання

ТОП новини

Центр відпочинку у будівлі тубдиспансеру


Ярослав Гребенюк Луганщина, 28 березня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У Олександрівську, одному з передмість Луганська, у старовинній садибі збираються зробити культурний та оздоровчий центр. Жителі містечка не у захваті від ідеї керівництва – ще минулого року тут був обласний туберкульозний диспансер.

Фото садиби у місті Олександрівську, де впродовж 50 років містився туберкульозний диспансер
Садиба збудована 1772 р.
Культурне життя у місті Олександрівську не дуже бурхливе. У самому центрі – руїни бібліотеки, поруч колишній кінотеатр «Сокіл» у такому ж стані. З культурних закладів працюють тільки бар, зал гральних автоматів. А також є церква ХVIII століття.

Мер міста Неля Маринченко мріє зробити великий дозвільний центр у панській садибі, що включена до реєстру пам’ятників архітектури: «Коли вже ця садиба розташована на нашій території і вона є пам’ятником архітектури, нам би хотілося її поновити. У нашому місті нема оздоровчого комплексу, можна б було його там зробити. Там буде парк відпочинку гарненький, лавочки встановимо, все це буде окультурене».

Що не задовольняє мешканців?

Жителі містечка не надто зраділи, почувши про ініціативу мера. Садиба, збудована 1772 року, майже півстоліття була туберкульозним диспансером.

Мешканець Олександрівська Сергій Сіромаха: «Я не знаю, що зараз треба робити з цим будинком… Ми довго вимагали, щоб туберкульозників забрали з центру нашого міста. Вони гуляли у парку поруч із нашими дітьми. А ви ж розумієте – тут лікувались люди з відкритою формою, із кровохарканням! До того ж багато хто з них – колишні зеки, ті, які захворіли у в’язниці. Ми пікети ставили, щоб їх виселити. А тепер дітей у заразний будинок? Я своїх ніколи не пущу».

Мер міста Неля Маринченко наполягає: культурний центр зроблять тільки після реставрації будинку, після дезінфекції і тільки з дозволу санітарно-епідеміологічної служби. Тоді як науковці вважають, що збудник туберкульозу – паличка Коха, витривала і добре консервується.

Медики обіцяють нові «форми закладу» після дезинфекції

Лікарі Луганської обласної санепідслужби відмовилися коментувати для Радіо Свобода, чи можливо повністю убезпечити приміщення колишнього тубдиспансеру. Ухилилась від коментарів і головний лікар міського тубдиспансеру. То, може, й справді повна дезінфекція стін неможлива?

А вже головний лікар обласного тубдиспансеру Галина Раєнко зазначила: «Якщо б було так, як ви думаєте, то, мабуть, усі наші співробітники перехворіли би на сухоти, але ж цього нема! Головне – це повітря. Ми ж ці стіни наповнюємо повітрям – тим, що ми дихаємо, а туберкульоз передається повітряно-крапельних шляхом, запам’ятайте це!».

Вона вважає, що ультрафіолетовим випромінюванням, сучасними засобами дезінфекції та за допомогою провітрювання приміщення можна повністю очистити від зарази.

Однак вагання її колег все ж залишають деякі сумніви.
XS
SM
MD
LG