Доступність посилання

ТОП новини

Права людини і дотримання закону мають бути засадничими нормами стратегії Євросоюзу у Центральній Азії, вважають правозахисники


Людмила Ваннек Прага, 28 березня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Європейський Союз прагне розширити співпрацю з країнами Центральної Азії. Початок такого діалогу був закладений ще 2004 року і відтоді відбулися вже три зустрічі – в Киргизстані, Бельгії та Казахстані. А сьогодні знову до столиці Казахстану Астани з’їхались керівники зовнішньополітичних відомств «Трійки-ЄС» та країн регіону. Їхні переговори про співпрацю відбуваються на тлі критики, що лунає з боку Євросоюзу щодо порушень прав людини у деяких центральноазійських країнах.

Міністр закордонних справ Німеччини Штайнмайєр
«Цей регіон розташований на межі Європи та Азії, тут зосереджено 5% світових енергетичних ресурсів... регіон перебуває у стадії змін, і ми зацікавлені, щоб центральноазійські держави стали мирними, стабільними і процвітаючими», – наголосив в Астані міністр закордонних справ Німеччини Штайнмайєр, який очолює делегацію Євросоюзу.

Разом з ним до Казахської столиці приїхали і спеціальний представник ЄС з питань Центральній Азії П’єр Морель, і Комісар із зовнішніх зв''язків та політики сусідства Єврокомісії Беніта Ферреро-Вальднер.

Говорячи про плани астанських зустрічей, Ферреро-Вальднер згадала і Україну: «Ми будемо говорити також про коридори. Я вже казала, що ми хочемо з’єднати Казахстан із регіоном Каспійського моря, Чорного моря, з Україною і аж до Європейського Союзу. Це , дійсно, співпраця, яка розрахована на багато-багато наступних років».

Казахстан можливо головуватиме в ОБСЄ у 2009 році

Беніта Ферреро-Вальднер зазначила, що Євросоюз виступає за те, щоб Казахстан отримав місце головуючого ОБСЄ у 2009 році, якщо обіцяні президентом Назарбаєвим реформи будуть проведені: «Тепер ми хочемо ці реформи побачити. На мою думку, це було б дуже-дуже важливим кроком, якби перша країна Центральної Азії отримала право головування в ОБСЄ».

Окрім керівника МЗС Казахстану, до якого зверталась Ферреро-Вальднер, на зустрічі були присутні і його регіональні колеги із сусідніх Таджикистану, Киргизстану, Туркменистану та Узбекистану.

Міністру закордонних справ Узбекистану Владіміру Норову довелося відповідати на багато критики на тему недопустимих порушень прав людини в його країні: «Щодо ситуації в країнах Центральної Азії, то, на жаль, в ЄС існує ще зовсім не правильна, на наш погляд, думка про те, що державно-правове будівництво в регіоні потребує особливих зусиль через нібито відсутність у них традицій правової держави. Усім відомо, що на території Узбекистану та інших країн регіону упродовж тисячоліть квітнули цивілізації, що грунтувались на законах, свідомості і на нормах моралі».

Дотримання прав людини залишається болючою проблемою

Критикуючи Узбекистан за порушення прав людини, європейські правозахисники мають на увазі не традиції культури, а певні події, які шокували світ, зокрема у 2005 році, коли загони місцевої міліції розстріляли сотні мирних демонстрантів в Андижані.

Напередодні зустрічі в Астані аналітик правозахисної організації «Міжнародна Амністія» Анна Сандер-Плассман повідомила, що саме тема прав людини буде однією з центральних: « Європейський Союз розвиває довготермінову стратегію щодо Центральної Азії, і це є можливим. Однак «Міжнародна Амністія» переконує ЄС у тому, щоб використати цю можливість і зробити права людини та дотримання закону ключовими нормами цієї стратегії».

Такої ж думки дотримується і керівник делегації Євросоюзу на переговорах в Астані, міністр закордонних справ Німеччини Штайнмайєр.

За його словами, у новій стратегії, яку мають ухвалити вже у червні цього року, будуть відображені кілька питань на тему відносин країн Євросоюзу з центральноазійськими державами: «Це будівництво правової держави, освітні ініціативи, обмін в енергетичній галузі і передача досвіду регіональної співпраці».

Матеріали до теми:

• Права людини на пострадянському просторі під тиском. Рік 2006. • Human Rights Watch: Європейський Союз – лідер у захисті прав людини.
XS
SM
MD
LG